Hlavní obsah

Podnět k žalobě na Dobeše podají členové Akreditační komise každý zvlášť

Praha

Akreditační komise chce do pátku podat podnět k žalobě na ministra školství Josefa Dobeše (VV) kvůli prodloužení akreditace plzeňským právům. Podnět k nejvyššímu státnímu zástupci nebude podávat komise jako orgán, ale podepíšou jej jednotliví členové. Řekl to v pondělí tajemník komise Jiří Smrčka.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Akreditační komise ministerstva školství v čele s předsedkyní Vladimírou Dvořákovou (vlevo)

Článek

Členové komise se chtějí obrátit na nejvyššího státního zástupce, aby podal žalobu ve veřejném zájmu. Komise na rozdíl od ministerstva nemá žádné právní oddělení. "Spoléháme na akademickou kolegialitu," vysvětlil Smrčka. Právní služby jim podle něj mohou případně poskytovat odborníci z univerzit.

Pokud by došlo k tomu, že by si komise najímala soukromého právníka, platili by jej prý členové nejspíš z vlastních peněz. Komise má totiž omezené prostředky, její čtyřmiliónový roční rozpočet je součástí rozpočtu ministerstva a peníze jsou vázány na provoz orgánu.

Ministr Josef Dobeš rozhodl o prodloužení akreditace navzdory stanovisku komise v pátek. [celá zpráva] Zdůvodnil to zájmy 1800 plzeňských studentů, kteří by jinak museli dostudovat jinde. Navíc stanovisko komise podle něho bylo neplatné.

Jeho rozhodnutí je však podle komise "dlouhodobé úsilí současného vedení ministerstva školství rozmělnit akreditační proces a vytvořit si tak prostor pro vlastní arbitrární rozhodování". Postup ministra je podle ní nezákonný, v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem.

Ministrův krok sklidil kritiku i od školských expertů ODS a TOP 09 nebo České konference rektorů. Exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška dokonce na Dobeše podal trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám