Hlavní obsah

Podle šéfa Bohnic síťová lůžka nezpůsobila smrt pacientky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úmrtí pacientky, která zemřela v bohnické psychiatrické léčebně, nesouvisí podle ředitele léčebny Ivana Davida s tím, že byla v síťovém lůžku. Řekl to novinářům. Žádné pochybení personálu nepřipouští. Podrobnosti k případu však nemohl sdělit bez předchozího souhlasu matky pacientky. V bohnické léčebně mají podle Davida dvě síťová lůžka, která údajně využívají jen v nevyhnutelných případech.

Článek

Třicetiletá žena, která pobývala v léčebně od ledna, se 14. dubna udusila vlastními výkaly. Podle Zbyňka Svadby z Občanské komise za lidská práva, která se případu věnuje, pobývala mladá žena v síťovém lůžku řadu dní. David to nevyloučil.

"Když pacient dlouhodobě ohrožuje sebe i okolí, tak samozřejmě je potřeba mu v tom zabránit," vysvětlil. Takovým situacím se podle něj nelze vyhnout. Jediným řešením by bylo takové lidi nepřijímat, prohlásil. Pacienty na těchto lůžkách kontrolují podle Davida pracovníci každé dvě hodiny. Udusila se vlastními výkaly

Žena se zřejmě udusila vlastními výkaly ihned poté, co vyšly z jejího těla. Pro její resuscitaci udělali podle Davida lékaři a sestry vše, co bylo možné. "Může se stát, že předmět je takové konzistence, že je obtížně vyjmutelný," vysvětlil.

Podle Svadby se stav pacientky v léčebně prudce zhoršil. Její matka údajně již podala trestní oznámení a případ vyšetřuje policie v Praze 8. Bližší podrobnosti budou známy ale až po pitvě. Případu se podle Svadby věnuje i veřejný ochránce práv, pozůstalí také podali stížnost na ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo se obrátilo na odbornou psychiatrickou společnost a s dalšími kroky počká na výsledky odborných posudků, řekla mluvčí ministerstva Jana Kocová. Pacientka byla mentálně postižená

Žena se narodila s mentálním postižením a po většinu života se o ni starali rodiče. V bohnické léčebně byla několikrát, naposledy od letošního ledna. Loni v prosinci jí lékaři podle Svadby změnili léky, od února se začala chovat agresivněji. Změnu v chování Svadba připisuje vedlejším účinkům těchto léků. David takové domněnky považuje za absurdní. Léky, které pacientka brala, nemají podle něj na agresivitu žádný vliv.

Síťová či klecová lůžka jsou častým terčem kritiky lidí zabývajících se lidskými právy. Podle mezinárodního Střediska pro práva lidí s mentálním postižením (MADC - Mental Disability Advocacy Center) je Česko údajně jedinou zemí Evropské unie, která stále používá klecová lůžka v ústavech sociální péče. Tato organizace chystá proti České republice žalobu. V psychiatrických léčebnách mají klecová lůžka údajně i na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám