Hlavní obsah

Podle hejtmana Netolického hrozil únik nafty ze zásobníků až do Labe

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli poškození potrubí v areálu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) nedaleko Kostelce u Heřmanova Městce unikla z jedné z nádrží nafta. Po průsaku mezi kanalizacemi se ropné produkty dostaly podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) spolu s dešťovou vodou mimo areál, což může vést ke kontaminaci studní. Navíc hrozilo, že by se nafta mohla dostat až do Labe.

Foto: Petr Horník, Právo

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD)

Článek

Od pondělí řešíte průsak ropných produktů z nádrží Správy státních hmotných rezerv u Kostelce u Heřmanova Městce? K čemu tu došlo?

Během bleskové povodně, která zdejší region zasáhla v neděli odpoledne, pronikla voda v areálu správy hmotných rezerv v jedné z chodeb. Hladina tu byla až 1,2 metru vysoko. Tlakem vody se nádrže zvedly a u jedné z nich došlo k narušení potrubí. Tou začal unikat ropný produkt, nafta.

Jak jste se o tom dozvěděl?

Během pondělí jsem obdržel několik podnětů od veřejnosti a starostů, že se na toku potoka v Kostelci u Heřmanova Městce objevují skvrny po ropných látkách a je cítit silný zápach.

Při povodni zřejmě unikla nafta ze státního skladu v Kostelci. Lidé nemají používat studny

Domácí

Ropa stále uniká?

Ne, celý včerejší den docházelo k opravám, zatmelovalo se a odčerpávala voda z tamní kanalizace. Prvotní havárie je tedy vyřešena, ale ukázalo se, že vedle zasažené kanalizace, která je součástí areálu a počítá se situací, tu k nějakému úniku může dojít, vedla ještě dešťová kanalizace. S vysokou pravděpodobností došlo k průsaku mezi těmito dvěma kanalizacemi a skrze tu dešťovou se znečištění dostalo ven. Ukázalo se to v pondělí, kdy jsme asi o půl osmé večer dostali hlášení, že je opět cítit silný zápach.

Co s látkami, které již unikly?

Hasiči v Klešicích, obci pod Heřmanovým Městcem, umístili norné stěny, které mají zabránit další katastrofě a znečištění zachytí. Jde totiž o přítok Labe a hrozila jeho kontaminace.

Není ohroženo obyvatelstvo?

Každý dům v Kostelci u Heřmanova Městce je napojen na vodovodní řad a ten je v pořádku, voda v něm je nadále pitná. Někteří lidé ale mají ještě své studny a zde je potenciální riziko, že došlo k jejich znečištění. Z preventivních důvodů tam proto dnes v úterý proběhne vzorkování. A už včera jsme obyvatelům doporučili, aby se připojili na vodovodní řad.

Senioři v Míčově místo oběda bojovali o život

Domácí

Únik ropných látek je dost velký problém.

Ano, ale když to srovnám se závažností neděle, kdy byla situace maximálně dramatická, tak nyní zatím řešíme potenciální rizika. Nevíme, jestli vzorky ze studní prokážou přítomnost ropných látek. Samozřejmě Správa státních hmotných rezerv utrpěla ztráty v desítkách milionů. V areálu je poničená železniční vlečka, je podemletá silnice, jedna z chodeb, objekt z 50. let, je úplně zničená.

Vnímám, že nervozita mezi lidmi je tu velká, protože nejprve měli v neděli plné domy vody a pak se jim kolem na zahrádkách se objevily tyto skvrny. Proto tvrdím, že nejdůležitější je aktivní komunikace, ne tutlání a vyčkávání. Čím déle necháváte lidi v nejistotě, tím vznikají nejrůznější fámy, že praskají nádrže a podobně.  A dezinformace mohou pak vzbuzovat extrémní nápady.

Reklama

Výběr článků

Načítám