Hlavní obsah

Podivné schůzky Němce, Kučery, Vesecké a Andělové během kauzy Čunek

Právo, Radim Vaculík

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec prý nejméně ve třech případech jednal společně se současným místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou a některými zástupci české justice o údajné korupční aféře předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Článek

Schůzky se loni konaly postupně v Ostravě, Brně a v Jihlavě, a to v době, kdy vyšetřování v Čunkově případu teprve probíhalo, jak už Právo v minulosti informovalo. Kučera i Němec opakovaně odmítali, že by do kauzy zasahovali.

Česká televize ale v pondělí večer v pořadu Reportéři ČT uvedla, že jí přímý účastník všech tří schůzek potvrdil, že jejich aktéři o případu Jiřího Čunka skutečně pokaždé jednali. Jeho jméno ale ČT neuvedla.

Na prvních dvou únorových schůzkách v Ostravě a Brně se s Němcem a Kučerou sešla šéfka ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělová, jejíž úřad původně na kauzu Čunek dohlížel. Také ona odmítla ČT sdělit, zda o případu tehdejšího vicepremiéra s Němcem a Kučerou hovořila. Již dříve však odmítla spekulace, že by se ji kdokoli snažil ovlivnit v rozhodování o Čunkově případu.

Svědek: Vždy se mluvilo o Čunkovi

První jednání této trojice se odehrálo podle ČT loni 6. února, v době, kdy se Senát připravoval na hlasování o tom, zda vydá Čunka k trestnímu stíhání pro údajnou korupci.

Němec tehdy vyzvedl svým novým vozem Kučeru v Brně a zamířili na objednanou schůzku s Andělovou do Ostravy. „Ze společenských důvodů jsem navštívil doktorku Andělovou a ona nás potom pozvala do ostravské restaurace (Rustikana),“ řekl ČT Kučera.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle ČT Kučera s Němcem u Andělové sondovali, na co již policisté přišli a jaký vývoj lze v té věci očekávat.

Druhá schůzka už se konala na Kučerově domácí půdě v Brně, a to 28. února, tedy zhruba tři týdny poté, co policie Čunka obvinila z přijetí úplatku z roku 2002. V brněnském hotelu International se tehdy setkali nejen Kučera, Němec a Andělová, ale společnost jim dělala i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Právě ona prý setkání zorganizovala a pak uhradila dvoutisícovou útratu.

A byl to její úřad, který pak v červnu Čunkův případ odebral původnímu žalobci, a tedy i podřízeným Andělové a předal jej jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovovi. Ten poté opakovaně Čunkovo stíhání zastavil a napodruhé jeho verdikt potvrdila i Vesecká.

Tlačili na Andělovou?

Právo již loni v srpnu informovalo, že na brněnské schůzce dokonce mohl být na ostravskou krajskou žalobkyni Andělovou vyvíjen zbylými účastníky nátlak na změnu dozorového státního zástupce v Čunkově kauze. Potvrdil to tehdy i její nejmenovaný kolega. „Trvalo to několik týdnů. Snažili se ji přesvědčit, že by to neměl dělat Radim Obst, že by se to mělo dát někomu jinému, ne tak přísnému jako je Obst, který by v tom případu přimhouřil oči,“ tvrdil nejmenovaný žalobce.

Kučera odmítá, že by Čunkovu kauzu podrobně rozebírali. ČT však uvedla, že se Němec, Kučera a Vesecká snažili Andělové naznačit, aby vyšetřování neprobíhalo vzhledem k Čunkově postavení ve vládě příliš rychle.

Kučera: Náhodné setkání

Poslední setkání z očí do očí mezi starými známými se konalo loni 17. května krátce po slavnostním otevření justičního areálu v Jihlavě. Na rautu v restauraci Nika se prý o Čunkovi hovořilo mnohem více. Mezi tehdejšími účastníky byl také šéf brněnských krajských žalobců Petr Coufal, jehož úřad o dva týdny později začal dohlížet na práci Salichova v Čunkově případu. Ani on a ani Andělová se ke schůzce nechtěli vyjádřit, Vesecká ji dokonce popřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám