Hlavní obsah

Podívejte se, jak funguje policejní termovize v terénu

Novinky, mak
Praha

Uprchlíci, hledaní vězni, ztracené děti, nezvěstní lidé se zdravotním postižením. U všech bývá využívána policejní termovize. Ta však neslouží pouze k pátrání po pohřešovaných lidech. Jediným pohledem termovizí policisté odhalí například pěstírny konopí, kdy se potemnělé baráky na displeji přímo rozzáří, nebo případy rabování.

Jak funguje policejní termovizeVideo: Novinky

 
Článek

Štáb Novinek vyzkoušel v akci policejní vrtulník s termovizí, která při hledání reaguje na teplotu lidského těla. Teplo vyzařuje určitou frekvenci, která je snímána speciálním čidlem. V příznivých podmínkách dokáže hledaný objekt v podstatě ihned zaměřit.

„Termovize funguje na základě snímání rozdílů teplot. Když bude mít hledaný objekt jinou teplotu než okolí, rozdíl se nám zobrazí na displeji, a na základě toho jsme schopni ho dohledat,“ přiblížil palubní technik pražské letecké služby Radek Goubej, který se podílel na stovkách pátracích akcí. Ty probíhají i několikrát za den.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Letecká služba Policie ČRVideo: Novinky

I tyto pátrací přístroje však mají svá omezení a nedají se považovat za zcela stoprocentní. Záleží především na počasí. Při vysokých teplotách na rozpálené zemi od slunce je člověk těžko rozpoznatelný a zachytit nelze ani podchlazené tělo v zimě. Obtížné je najít člověka schovaného v lesním porostu.

„Neuvidíme člověka pod zemí. Uvidíme maximálně změnu teplot na první vrstvě země,“ říká Goubej s tím, že nalézt zakopané tělo pomocí termovize bývá vždy obtížné. Je to možné pouze v případě, kdy se tělo začne po určité době rozkládat a uvolňovat teplo.

Foto: Novinky

Vyhledávání osoby v polích u kladenského letiště.

Letecká služba Policie České republiky letos 1. července oslaví 80. výročí založení útvaru. Jejím hlavním úkolem je letecká činnost a pohotovost pro potřeby útvaru Policie ČR, jako jsou právě pátrací akce po pohřešovaných osobách a věcech, boj proti organizovanému zločinu, nebo řízení a monitoring dopravy.

Dále je letecká činnost využívána v rámci Integrovaného záchranného systému, čili k hašení požárů, k dokumentaci a vyhledávání ohnisek požárů, k přepravě jednotek k zásahu u dopravních nehod, ale také k mezinárodním záchranným operacím.

Reklama

Výběr článků

Načítám