Hlavní obsah

Podezření na úmrtí po očkování je v Česku 49

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za poslední týden eviduje dva případy úmrtí, která nastala v čase po očkování proti covidu-19 a je třeba prověřit jejich případnou souvislost. Celkem je takových podezření na více než tři miliony podaných dávek 49.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K úternímu večeru ústav evidoval také 3622 podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19, to je o 223 více než před týdnem.

„Očkování proti covidu-19 podstupuje velké množství lidí včetně osob, které trpí závažnými zdravotními problémy či komorbiditami, tedy větším množstvím nemocí najednou. V důsledku toho se mohou vyskytnout i nahlášená podezření na nežádoucí účinky, jejichž důsledkem může být úmrtí,” vysvětlil SÚKL.

Hlášení o úmrtích jsou podle ústavu v ČR důkladně hodnocena a následně je posuzuje také výbor Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA), ve kterém má ČR své zástupce. Ústav upozorňuje, že stejně jako u ostatních hlášení jde i v těchto případech pouze o podezření na vztah k očkování, časová souvislost rozhodně nemusí znamenat příčinnou souvislost. Kdyby výbor EMA došel k závěru, že mezi přípravkem a reakcí existuje příčinná souvislost, může například změnit jeho registraci.

Absolutně nedostatečné, komentuje SÚKL dokumenty ke Sputniku V

Domácí

Podle dosavadních zpráv EMA k vakcínám firem Pfizer/BioNTech a Moderna převažují přínosy vakcín nad jejich riziky. Většina úmrtí byla vysvětlena zhoršením už existujících nemocí. U očkovací látky AstraZeneca EMA uvedla, že jejím vzácným vedlejším účinkem je výskyt krevních sraženin, přesto přínosy převažují. Některé země ale očkování touto vakcínou omezily buď dočasně, nebo pro některé věkové skupiny. Případy krevních sraženin se vzácně objevily i u vakcíny od firmy Johnson & Johnson, která je čtvrtou registrovanou pro použití v EU.

Dávek bylo podáno přes tři miliony

Lidé či lékaři v Česku hlásí i podezření na další nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19, nejčastěji popisují reakce jako horečka, zimnice, únava, reakce v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně.

Dosud bylo v Česku podáno lidem více než tři miliony dávek vakcín a přes 980 000 lidí dostalo obě potřebné dávky. V ČR se očkuje čtyřmi vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Více než 77 procent dávek bylo od Pfizer/BioNTech. Za týden očkování vakcínou Johnson & Johnson jí bylo očkováno přes 3100 lidí. Na rozdíl od ostatních stačí jedna dávka.

Reklama

Výběr článků

Načítám