Hlavní obsah

Podezřelý pronájem lázeňských domů Langerova vnitra vyšetřuje policie

Právo, Jakub Troníček
Aktualizováno

Pronájem lázeňských domů ministerstva vnitra prověřuje podle zjištění Práva protikorupční policie. Kromě elitních detektivů se okolnostmi pronájmu, sjednaného za předchozího ministra Ivana Langera (ODS), zabývají na základě podnětu současného šéfa resortu za ČSSD Martina Peciny také kontroloři z ministerstva financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Současný ministr vnitra Martin Pecina požádal o kontrolu pronájmu také úředníky z ministerstva financí.

Článek

Pecina již delší dobu výběr nového provozovatele lukrativních lázeňských zařízení v Mariánských a Františkových Lázních, Luhačovicích a v Karlových Varech kritizuje s tím, že na něm stát prodělá až 100 miliónů korun a mohla ho provázet korupce.

Z vnitřního ministerského auditu, jehož závěry má Právo k dispozici, vyplývá, že smlouva se slovenskou firmou Temparano byla kvůli své jednostranné nevýhodnosti uzavřena v rozporu se zákonem, a navíc je jen velmi obtížně vypověditelná.

Temparano má čtyři zařízení od vnitra pronajaté za zhruba 24 miliónů korun ročně na dvacet let. Podle auditu by ale stát mohl za lukrativní nemovitosti na nájmu dostat mnohem více.

Nemovitosti vnitro využívalo pro policisty a hasiče, kteří mají po odsloužení patnácti let ze zákona nárok každoročně na dva týdny placeného lázeňského pobytu.

Nestandardní podmínky

Podle Peciny se už nyní ukazuje, že i přes velmi výhodnou nájemní smlouvu Temparano nenabízí ani zdaleka ty nejlepší podmínky na trhu.

„Podle informací, které mám z jednotlivých regionů, to vypadá tak, že konkurenční společnosti přicházejí s lepšími a výhodnějšími nabídkami, takže policisté ani do těchto zařízení nejezdí,“ řekl ministr s tím, že někteří z nich jezdí na lázeňské pobyty i na sousední Slovensko.

„Je to naprosto standardní tržní princip, proti kterému vůbec nic nemám, ale pak jsme tedy měli naše lázeňská zařízení za standardních tržních podmínek také pronajmout, eventuálně prodat,“ poznamenal k tomu Pecina.

Právě kvůli zjištěným podezřením se Pecinův úřad obrátil na protikorupční policii. Mluvčí útvaru Roman Skřepek v neděli potvrdil, že se podnětem policie zabývá, jakékoliv podrobnosti ale s odkazem na probíhající prověřování sdělit odmítl.

Za vypovězení 70 miliónů

Pecina podle svých slov považuje proces výběru nového nájemce ministerských lázeňských domů za velmi nestandardní. „Nemám z toho dobrý pocit a obávám se, že jediným východiskem by i přes vysoké sankce bylo jednostranné vypovězení nájemní smlouvy,“ poznamenal Pecina.

Zároveň dodal, že další postup by měla naznačit kontrola ministerstva financí. „Můj pohled není objektivní, a proto budu chtít slyšet, zda je pronájem pro stát skutečně tak nevýhodný, a pokud ano, tak jaké jsou možnosti vypovězení smlouvy,“ vysvětlil ministr s tím, že v případě odstoupení od smlouvy by vnitro muselo zaplatit zhruba 70 miliónů korun.

Mluvčí resortu financí Ondřej Jakob potvrdil, že ministerstvo se celou věcí zabývá, další kroky ale předjímat nechtěl.

Pecinův předchůdce ve funkci jakékoliv pochybení v souvislosti s pronájmem lázeňských domů odmítá. „Je jenom dobře, že to policie prověří. Ta smlouva navíc byla podepsána se souhlasem ministerstva financí, takže je zvláštní, že stejný úřad to nyní bude kontrolovat,“ konstatoval Langer a dodal, že pronájmem všech domů vnitro oproti předchozímu stavu, kdy zařízení provozovalo samo, ušetří zhruba 30 miliónů korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám