Hlavní obsah

Pod střechou domu v Terezíně našli věci židovských vězňů, včetně vzácného svitku

Nejrůznější osobní věci bývalých vězňů terezínského ghetta našli majitelé jednoho domu v Terezíně při opravě střechy. Jsou mezi nimi fotografie či boty, a dokonce jeden pergamenový svitek, uvedl s odkazem na česko-německý projekt Ghetto Theresienstadt 1941-1945 izraelský list The Jerusalem Post.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Terezínská pevnost a ghetto sloužily nacistům jako koncentrační tábor.

Článek

„Neočekávané nálezy jako tyto naznačují, že velké množství vzácného dědictví z doby ghetta pořád v terezínských domech čeká na odhalení,“ oznámila organizace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Velmi vzácný je objev pergamenového svitku s ručně psaným veršem z Páté knihy Mojžíšovy, začínajícím slovy: „Slyš, Izraeli, Hospodin je náš Bůh.“ Takzvaný čelní tfilin si na ranní modlitby zbožní věřící připevňují řemínky k čelu a paži.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Pražské Hradčany namalované na zdi jedné z terezínských půd

Artefakty byly nalezeny v domě v Dlouhé ulici, uvedla ČTK. Majitelé, kteří na ně narazili v listopadu při opravě střechy, si podle izraelského deníku přejí zůstat v anonymitě. Předměty byly schované pod střešními trámy.

Začali výzvou na internetu

Pevnost Terezín, kterou založil na konci 18. století císař Josef II., sloužila za druhé světové války jako nacistický koncentrační tábor. Prošlo jím 155 000 Židů. Terezín sloužil jako přestupní tábor na cestě do plynových komor v táborech na východě. Dvě třetiny lidí, kteří jím prošli, nepřežily.

Pevnost Terezín z ptačí perspektivyVideo: Novinky

Projekt Ghetto Theresienstadt zahájil činnost před dvěma lety. „Když jsme v roce 2012 zveřejnili výzvu na internetu, znali jsme jen několik míst výskytu (stop),“ uvedla k tomu vedoucí projektu Uta Fischerová. Nové nálezy na sebe nedaly dlouho čekat, letos v září organizace ohlásila, že se i po 70 letech daří objevovat další a další předměty.

„Zpravidla se jedná o prostá a často velmi osobní poselství z minulosti, která nyní byla v mnohých budovách malého českého města Terezín nalezena a zdokumentována. Jsou to například milostné vzkazy či posměšné veršíky, jednoduché iniciály jako známky života nebo nástěnné kresby, které zachycují touhu po domově,“ uvedla organizace v tiskové zprávě.

Projekt Ghetto Theresienstadt zveřejňuje výsledky na internetových stránkách www.ghettospuren.de. Nálezy by měly být veřejnosti představeny v květnu 2015.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám