Hlavní obsah

Lidí s chřipkou ubylo, ale epidemie trvá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počty nemocných s akutními respiračními obtížemi a chřipkou klesly tento týden oproti tomu předchozímu o více než 11 procent. Podle informací Krajské hygienické stanice Libereckého kraje, které následně potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví, dosahuje aktuálně nemocnost v ČR 1422 pacientů na 100 000 obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Za hranici chřipkové epidemie je považován počet kolem 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Hygienici se ale při určení toho, zda jde o epidemii, rozhodují i na základě dalších dat.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes pokles nemocnosti stále přetrvává, i když již slábnoucí, plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla v pátek hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Počty nových nemocných začaly po několikatýdenním vzestupu klesat již minulý týden, kdy připadalo na 100 000 lidí zhruba 1600 nemocných. Nejvyšší nemocnost je aktuálně hlášena z krajů Libereckého, Karlovarského, Plzeňského a Zlínského.

V řadě zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče i nadále platí zákaz návštěv. Na poklesu počtu nemocných se podle lékařů pozitivně podepisují i jarní prázdniny, které probíhají v některých regionech včetně poloviny pražských obvodů.

Epidemie přetrvává i ve většině evropských zemí. Hygienici proto stále apelují na dodržování základních hygienických pravidel, nabádají ke konzumaci dostatečného množství ovoce a zeleniny a vyzývají, aby se nemocní léčili doma a nešířili nákazu dále.

Počty nemocných akutními respiračními infekcemi v ČR
Kalendářní týden1.2.3.4.5.6.7.8.
20206571051112214521865189616081422
zdroj: MZ ČR, SZÚ, KHS Libereckého kraje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám