Hlavní obsah

Pochod homosexuálů prošel Prahou, účastnilo se 10 000 lidí

Novinky, jov, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hodinu po poledni odstartoval v sobotu v centru Prahy pochod hrdosti, kterým vyvrcholil týdenní festival sexuálních menšin Prague Pride. Účastníci prošli ulicemi 28. října a Národní třída na Střelecký ostrov, kde následují koncerty.

Centrem Prahy prošel průvod hrdosti za práva homosexuálůVideo: Novinky

 
Článek

Účastníci pochodu se začali na Václavském náměstí shromažďovat kolem poledne, kdy na místě probíhala demonstrace akce D.O.S.T., namířená právě proti festivalu Prague Pride. [celá zpráva]

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zhruba 20 účastníků protestní akce po jejím skončení neopustilo okolí pomníku sv. Václava a s transparenty v rukou vulgárně pokřikovali na shlukující se účastníky pochodu. Těch se nakonec podle policie sešlo na 10 000.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dorazil i Jiří Paroubek.

Mezi odpůrci byli i věřící. "Vysvobození od homosexuality je možné, skrze našeho pána Ježíše," hlásal transparent, který na Národní třídě nesly dvě starší ženy. Na Václavském náměstí jeden muž dokonce vykřikoval, že homosexuálové si zaslouží smrt. Průvod rušili už tradičně příznivci pravice, několik výtržníků policie legitimovala u Národního divadla. Podle České televize bylo zadrženo sedm lidí.

Foto: JOV, Právo

Pochodu se podle policie zúčastnilo na 10 000 lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Akci sexuálních menšin využili ke zviditelnění i někteří politici. Kromě zástupců Strany zelených se na shromáždění objevil lídr Národních socialistů - LEV 21 Jiří Paroubek společně s manželkou Petrou i psem. Vidět byli Mladí sociální demokraté. Účastníci měli možnost podepsat petici za prezidentskou kandidaturu místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera, který veřejně podporuje adopci dětí homosexuály.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kolem půl druhé odpoledne účastníci pochodu Prague Pride vyrazili a za necelou hodinu byli v cíli na Střeleckém ostrově.

Foto: Petr Hloušek, Právo
Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier mezi účastníky průvodu.

Trasu průvodu letos pořadatelé přesunuli z náměstí Republiky a Příkopů na Václavské náměstí. Údajně proto, aby celou cestu mohly průvod doprovázet i alegorické vozy. Aktivisté nesli také několikametrovou vlajku v barvě duhy, která je symbolem hnutí za práva homosexuálů.

Kvůli pochodu byla v pohotovosti také policie.

Anketa

Vadí vám pochod homosexuálů?
Ano
40,1 %
Ne
58,8 %
Nevím
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23532 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám