Hlavní obsah

Počet pohřešovaných Čechů v Thajsku vzrostl

– BANGKOK

Počet pohřešovaných Čechů po nedělním zemětřesení vzrostl na 263 lidí. Ještě v úterý diplomaté uváděli, že nemají spojení s 224 lidmi. Podle českého velvyslance v Thajsku Jiřího Šitlera nadále trvají obavy o osud dalších pěti až šesti Čechů, kteří zmizeli po ničivém zemětřesení, jež zvedlo obří přílivové vlny.

Foto: Ivo Šašek

Regionální umělecké výrobky na trhu v Seehamu.

Článek

Podle náměstka ministra zahraničí Pavla Svobody však zatím nejsou hlášeni žádní mrtví. Vyjádřil však obavy, že několik jednotlivců katastrofu skutečně nemuselo přežít.

Modelka Petra Němcová míří do Bangkoku

Na jihu Thajska už v nemocnicích neleží žádní Češi. Modelka Petra Němcová a další dvě zraněné Češky, které ležely v nemocnici v Pchúketu, jsou na cestě do nemocnice v Bangkoku. "Ani jedna z těch tří žen není v ohrožení života," řekl velvyslanec ČR v Thajsku Šitler. Podle něj zůstanou Češky v bangkokské nemocnici několik dnů, pak místní lékaři rozhodnou, zda jim jejich zdravotní stav dovolí přesun do lékařských zařízení v Česku.

Petra Němcová, která má poraněnou pánev, kyčel a vnitřní zranění, byla v Thajsku se svým přítelem, britským fotografem Simonem Atleem, který podle britských zdrojů při katastrofě pravděpodobně zemřel.

Speciál do Thajska odletí ve čtvrtek

Česká republika vyšle do Thajska armádní speciál, který do oblasti postižené ničivým zemětřesením dopraví zásilku humanitární pomoci, především pitnou vodu. Po jednání krizového štábu to uvedl náměstek ministra zahraničí Pavel Svoboda.

Mrtvých turistů může být více

Thajské ministerstvo vnitra také zvýšilo počet potvrzených obětí na 1 657, z nichž polovina jsou cizinci. Celková bilance však bude podle všeho mnohem vyšší. Jen v Khao Lak severně od známého ostrova Pchúket přišlo o život podle nepotvrzeých zpráv až 3 000 lidí.  "Konečná bilance se může vyšplhat na 2500 až 3000 obětí," řekl šéf místní policie Arun Klevatí, podle něhož zde bylo na plážích a v hotelech nalezeno již 1200 mrtvých.

Více než 70 procent obětí jsou podle mluvčího thajského ministra vnitra cizinci. "Doposud bylo nalezeno 1600 těl a polovina mrtvých na ostrově Pchúket jsou cizinci, také na ostrovech Krabi a Phang Nga tvoří většinu obětí cizinci," řekl ředitel úřadu pro prevenci přírodních katastrof Sunthorn Riewluang. Vyjádřil se i k nezvěstným: "Většina z nich jsou zahraničí turisté, kteří byli ve vodě, když vlny udeřily o pobřeží. Máme problémy oddělit a identifikovat oběti. Nyní musíme použít analýzy DNA, protože identifikace je stále těžší vzhledem k tomu, že těla jsou v určitém stupni rozkladu a jsou nafouknutá."

Nejvíc nezvěstných hlásí Švédsko

Nejvíce nezvěstných - 1500 - hlásí Švédsko, Německo postrádá 600 svých občanů a Rusko 700.

Jde však o čísla, která uvádějí zprávy cestovních kanceláří, celkový počet může být vyšší, neboť mnozí turisté cestovali do Thajska individuálně. Thajsko patří k populárním turistickým destinacím. Jen ze Švédska tam odjelo 25 000 rekreantů. Také další severské státy, Norsko, Finsko a Dánsko, uvádějí stovky nezvěstných turistů. Podle úřadů je mnoho z nich nejspíše po smrti. 

Do Thajska přiletěli i izraelští lékaři a dobrovolníci z organizace Zaka, kteří obvykle sbírají ostatky obětí atentátů pro jejich identifikaci. Ti mají pátrat po ostatcích případných židovských obětí.  Náboženská tradice vyžaduje, aby byli Židé pohřbíváni odděleně od lidí vyznávajících jiné náboženství. 

Podle úterní zprávy izraelského ministerstva zahraničí zůstalo v zemích postižených katastrofou 188 Izraelců, s nimiž se dosud nepodařilo navázat kontakt. To ovšem neznamená, že by byli považováni za pohřešované, uvedlo ministerstvo.

Oběti zemětřesení a vln tsunami

Indonésie - 79 940 mrtvých

Srí Lanka - 27 268 mrtvých

Indie - 11 330 mrtvých s Andamany a Nikobary

Thajsko -  4510 mrtvých

Somálsko - 120 mrtvých

Barma - 90 mrtvých

Maledivy - 67 mrtvých

Malajsie - 65 mrtvých

Tanzanie - 10 mrtvých

Bangladéš  - 2 mrtví

Seychelly - 1 mrtvý

Keňa - 1 mrtvý

( BBC/DPA - stav k 31.12 6:30 )

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám