Hlavní obsah

Počet obyvatel ČR v pololetí stoupl díky migraci na 10 541 500

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky v pololetí stoupl o 3200 na 10 541 500, ale jen díky přistěhovalcům. Narozených lidí bylo opět méně než zemřelých, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

„Přirozenou měnou obyvatel ČR ubylo, neboť počet zemřelých převýšil počet živě narozených o 3400,“ informoval úřad.

Díky migraci přibylo v ČR 6600 lidí. Během prvních šesti měsíců letošního roku se do Česka podle ČSÚ přestěhovalo 18 tisíc lidí, což je o téměř dva a půl tisíce méně než vloni. Do tuzemska přichází nejvíce Slováků a Ukrajinců.

Oproti tomu se zvýšil počet lidí, kteří se z republiky odstěhovali. Meziročně jich bylo skoro 11 a půl tisíce. Mezi těmi převládají občané Ukrajiny, ČR, ale i Vietnamu a Ruska.

Za první půlrok se podle předběžných informací narodilo 54 200 dětí, vloni jich bylo o 135 více. Nejvíce dětí se narodilo třicetiletým ženám, prvorodičkám bylo nejčastěji osmadvacet let.

Počet zemřelých se zvýšil oproti loňskému pololetí o deset procent na 57 600.

Klesl počet rozvodů

Oproti loňskému pololetí se snížil počet sňatků o pět set, Češi celkově uzavřeli 18 300 manželství. Zároveň však klesl i počet rozvodů, a to o tři stovky. „Soudy ČR vydaly v průběhu prvních šesti měsíců roku 2015 rozhodnutí o 13 400 rozvodech,“ uvedl úřad.

Téměř v polovině případů byla navrhovatelem rozvodu žena, ve 28 procentech se jednalo o společný návrh. Nejvíce rozvodů se konalo po sedmi letech trvání manželství.

Reklama

Výběr článků

Načítám