Hlavní obsah

Počet obyvatel ČR loni díky migraci narostl o 44 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky loni narostl o více než 44 tisíc na 10,69 milionu. Za přírůstek mohla výhradně zahraniční migrace, přirozenou změnou populace lidí mírně ubylo, uvedl v pátek Český statistický úřad (ĆSÚ).

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

„Počet obyvatel Česka se loni zvýšil o 44 tisíc na 10,694 milionu. Šlo o nejvyšší přírůstek za posledních jedenáct let. Populační růst byl způsoben výhradně zahraniční migrací a více než 40 procent celkového salda zahraničního stěhování tvořila migrace Ukrajinců. Těch u nás v loňském roce přibylo 18 tisíc,“ uvedla vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.

Loni se v ČR narodilo 112 231 tisíc dětí a zemřelo 112 362 lidí. Počet zemřelých tak převýšil narozené o 131.

„Nejpočetnější pětiletou věkovou skupinu tvořili u zemřelých nadále 85–89letí, a to jak v úhrnném pohledu, tak u žen,” uvedli statistici. Před dosažením jednoho roku věku zemřelo 288 dětí, kojenecká úmrtnost zůstala na úrovni 2,6 promile.

Lidé loni uzavřeli téměř 55 tisíc sňatků a 24 tisíc manželství se rozvedlo.

Do ČR se loni přistěhovalo 65 571 osob a vystěhovalo 21 301 lidí. Do ČR nejčastěji mířili občané Ukrajiny (18 tisíc), Slovenska (přes čtyři tisíce) a Ruska (necelé tři tisíce).

„Vyšší přírůstek obyvatel zahraničním stěhováním byl naposledy zaznamenán v roce 2008,” připomněl ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám