Hlavní obsah

Počet nemocných chřipkou stoupl za týden o třetinu

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

V uplynulém týdnu značně stoupl počet nemocných s akutními respiračními onemocněními a chřipkou. Ve srovnání s předvánočním obdobím to je ale stále ještě zhruba o dvacet procent méně.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

"V uplynulém týdnu bylo v celé republice na sto tisíc obyvatel 1504 případů akutních respiračních onemocnění. Je to tedy stále ještě pod hranicí epidemiologického výskytu," řekla Právu doktorka Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Epidemie se totiž počítá od dvou tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel.

"Děti se však vrátily do škol, a tak počítáme, že během týdne nemocnost ještě poroste," řekla Otavová. Chřipka a akutní respirační onemocnění jsou totiž kapénkové nákazy a stačí jedno nemocné dítě, které kašle nebo smrká v kolektivu zdravých dětí, a nakazí je. Přitom inkubační doba může být od několika hodin do čtyř dnů.

Ani v jednom z krajů nemocnost nepřekročila hranici epidemie. Nejvyšší je ale na severu Čech, kdy v Ústeckém kraji je 1986 případů na sto tisíc obyvatel a v Libereckém 1975.

Chřipka postupuje ze západu

"Klasické chřipky máme zatím velmi málo. Pouze v Plzni jsme zaznamenali devět případů a v Praze tři. Vše jsou tedy akutní respirační onemocnění. To se ale může rychle změnit, protože nemocnost výrazně stoupla v Belgii, a hlavně v sousedním Německu, odkud k nám většinou i přichází.

Hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít Právu řekl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by letos mohlo dojít k pandemii, tedy obrovské celosvětové epidemii chřipky. Pokud by se tak stalo, Česká republika je na ni však dobře připravena.

V ČR ročně bezprostředně na chřipku zemře zhruba 60 až 70 pacientů a na komplikace s ní spojené přibližně tisíc, většinou starších, nemocných lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám