Hlavní obsah

Počet lidí nakažených HIV v Česku bude letos rekordní, varují lékaři

Počet pacientů s HIV stoupl v ČR od ledna do září o 165 osob, což je o 12 více než za celý loňský rok. Odborníci očekávají, že letošní čísla budou vůbec nejhorší od začátku testování u nás.

Foto: Profimedia.cz

AIDS, HIV

Článek

Podle dat národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu bylo od počátku sledování v roce 1985 zaznamenáno v Česku celkem 1840 lidí nakažených virem HIV, 360 pacientů s nemocí AIDS a 186 obětí. Letos se AIDS zatím rozvinul u 16 lidí.

"Výsledky za září ukazují, že se tak letošní rok stane nejhorším rokem v historii monitorování problematiky AIDS v ČR. Vše nasvědčuje tomu, že se poprvé od roku 1985 počet nových případů HIV infekce za rok přehoupne přes magickou laťku 200," zhodnotil tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Podle něj v posledním čtvrtletí vždy přibývá lidí, kteří se nechávají testovat. Více bývá také odhalených případů nákazy.

Zatím nejvíc nových pacientů s virem HIV evidovali lékaři v roce 2010. Tehdy jich bylo 180. Počet nakažených v Česku v posledním desetiletí každoročně narůstal. V roce 2002 testy potvrdily infekci u 50 osob, o pět let později jich bylo už 121. Loni nakažených proti "rekordnímu" předloňsku ubylo. Bylo jich 153. Čísla se tak vrátila zhruba na úroveň roku 2009, kdy vyšetření odhalilo 156 nových nákaz.

"V září se HIV pozitivita potvrdila u 20 lidí. Přibyli také čtyři pacienti s AIDS. Tři muži a jedna žena zemřeli," upřesnil Hlavatý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám