Hlavní obsah

Počátek a konec února bude chladný, mezitím se oteplí

Aktualizováno

Začátek února bude mrazivý, následně se v průběhu další dekády oteplí a rtuť teploměru se vyšplhá až na devět stupňů. Teplo však nevydrží a závěrem měsíce se znovu mírně ochladí. Vyplývá to z dlouhodobé měsíční předpovědi, kterou v neděli vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Článek

První únorový týden v noci klesne rtuť teploměru místy až ke 13 stupňům pod nulou.

ČMHÚ vydal od neděle do úterý výstrahu na silný mráz, kdy v noci při malé oblačnosti může být až minus 17 stupňů.

Podle měsíční předpovědi se ale bude postupně oteplovat. V druhé půlce února teploty stoupnou až k devíti stupňům nad nulou. Teplo nevydrží, postupně se opět ochladí, už ne ale k silným mrazům.

1.až 10. února
Oblačno s občasnými srážkami, které mohou být smíšené či mrznoucí. Teploty koncem období mohou být kolem čtyř stupňů Celsia.
11. až 20. února
Zataženo až oblačno s občasným sněžení. Srážky mohou namrzat. Teploty v polovině období kolem nuly, závěrem dekády až devět stupňů.
21. až 28. února
Oblačno až polojasno s občasnými sněhovými či dešťovými přeháňkami. Opět může mrznou. Denní teploty nejčastěji v rozmezí nuly až sedmi stupňů Celsia.

Průměrná teplota by měla být v únoru podle ČMHÚ 0,6 stupně pod nulou. Většinou bude zataženo s občasným sněžením.

Už ke konci příštího týdne by se ale hlavně v nižších polohách mohly sněhové přeháňky změnit v déšť, případně v mrznoucí srážky. Přes den by se mohly teploty už ke konci týdne zvednout na čtyři stupně nad nulou.

Na Valentýna bude kolem nuly

Postupné oteplování bude pokračovat v druhém únorovém týdnu. Občas bude sněžit nebo padat déšť se sněhem, ojediněle budou srážky namrzat. V noci klesnou teploty k minus šesti stupňům, postupně přejdou k nule. Na svátek zamilovaných, 14. února, ČMHÚ předpovídá nulu až čtyři stupně, asi až o týden později se oteplí na devět stupňů.

Poslední únorový týden by se mohly objevit i první sluneční paprsky. Místy by mělo sněžit, případně spadnou smíšené nebo dešťové přeháňky. Opět by mohlo mrznout. Nemělo by být ale chladněji než pět stupňů pod nulou, spíše bude kolem nuly. Přes den by pak mohlo být až sedm stupňů nad nulou. Podle ČMHÚ se nicméně potom zřejmě opět ochladí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám