Hlavní obsah

Počasí zlobí řidiče zejména na Moravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především na východě republiky se musejí řidiči vypořádat s narůstajícím mrazem. Hlavně na Moravě a ve Slezsku se ve vyšších polohách vytvářejí i sněhové závěje, silničáři doporučují motoristům zvýšenou opatrnost.

Článek

Sněhové závěje se v neděli kvůli větru tvoří na silnicích ve Zlínském kraji. Silničáři je musejí odstraňovat ze silnic nižších tříd na Vsetínsku, Zlínsku i Kroměřížsku. Opatrní musejí být řidiči především na Vsetínsku, kde na cestách leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na silnicích Moravskoslezského kraje se tvoří sněhové jazyky, sjízdné jsou většinou se zvýšenou opatrností. V regionu mrzne a například na Bruntálsku se teploty pohybují až okolo minus 16,5 stupně Celsia. Opatrní by měli být řidiči hlavně v horských oblastech Beskyd, řekli dispečeři správy a údržby silnic.

Na sněhové jazyky a nebezpečí tvorby náledí upozorňují i silničáři řidiče v Olomouckém kraji. Všechny silnice jsou sjízdné, avšak se zvýšenou opatrností.

"Na chemicky udržovaných silnicích je přimrzlá vrstva sněhu, na inertně udržovaných cestách leží ujetý sníh. V nižších polohách se může tvořit ledovka. Na otevřených úsecích se na Šumpersku i Jesenicku tvoří sněhové jazyky," řekl dispečer šumperských silničářů.

"Teplota klesla pod minus deset stupňů a to už posyp nezabírá. Nabádáme proto řidiče ke zvýšené opatrnosti," upozornil na nebezpečí mrazivého počasí přerovský dispečer.

Silnice na Vysočině jsou podle dispečerů zimní služby silničářů stále sjízdné jen s maximální opatrností. Na většině území kraje je zataženo se sněhovými přeháňkami. Teploty se po ránu drží mezi minus pěti na Žďársku po plus jeden stupeň na Třebíčsku. Vozovka dálnice D1 Vysočinou je holá a mokrá.

V Čechách je nejhorší sjízdnost na horách

Na západě republiky je tradičně nejobtížnější dopravní situace v příhraničních horských oblastech.

Silnice v západních Čechách jsou sjízdné, na horách doporučují silničáři jezdit s řetězy. V horských oblastech napadlo přes noc deset centimetrů nového sněhu. Silnice prvních a druhých tříd jsou po chemickém posypu většinou mokré, na silnicích třetí třídy leží zbytky sněhu. Na Tachovsku v okolí Přimdy a na Domažlicku hrozí námraza. V okrese Plzeň-sever se zvedá silný vítr.

"Řidiči musí být opatrní. Situace na vozovkách je každou chvíli jiná a záleží také na místě, kterým projíždějí. I když je silnice chemicky ošetřená a zdá se být bezpečná, může se v některém místě kvůli námraze změnit v klouzačku," upozornil kralovický dispečer.

Bez větších komplikací mohou řídit motoristé ve Středočeském kraji, kde jsou komunikace většinou holé, suché, místy s možností tvorby náledí. Na silnicích nižších tříd na Mladoboleslavsku, Příbramsku a Benešovsku leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Obdobné jsou podmínky v jižních Čechách, kde jsou silnice první třídy většinou mokré po chemickém ošetření a sjízdné bez větších problémů. Silničáři však stále doporučují obezřetnost. Zejména na vozovkách nižších tříd na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku, kde ve vyšších polohách připadl nový sníh.

Všechny silnice ve východních Čechách jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, silničáři však řidiče varují před uježděnou vrstvou sněhu ve vyšších oblastech, která je místy zledovatělá. V některých oblastech se vlivem silného mrazu a větru tvoří zmrazky a sněhové jazyky, vyplývá z informací silničářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám