Hlavní obsah

Počasí řidičům nepřeje, místy hustě chumelí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Motoristé se ve středu musejí vypořádat s rozmary zimy, především v horských oblastech padá na vozovky čerstvý sníh. Podle odborníků z Českého hydrometeorolgického ústavu (ČHMÚ) lze ve vyšších polohách očekávat sněhové přeháňky i ve čtvrtek.

Článek

Podle meteorologů by ve středu mělo být na většině území ČR zataženo až oblačno s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. K večeru očekává ČHMÚ od jihozápadu slábnutí srážek a protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty by měly dosáhnout mínus dvou až plus dvou stupňů, v 1000 m na horách kolem mínus pěti. "Při sněžení a čerstvém větru se budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje," varovali meteorologové.  

Na Pelhřimovsku je rekordní vrstva sněhu

Neustálé chumelení zapříčinilo i rekordní sněhovou nadílku. V observatoři v Košeticích na Pelhřimovsku zaregistrovali 147 centimetrů sněhu, které napadly od začátku zimy.

Dosavadní rekord, 131 centimetrů sněhu pochází ze zimy 1986 až 1987. "Rekord je už nyní překonaný o 16 centimetrů. Myslím, že zdoláme i hranici 150 centimetrů," řekl deníku Vysočina šéf observatoře Milan Váňa.

Motoristé musejí počítat na horách se sněhovými jazyky

Pouze se zimní výbavou je možné ve středu vyjet do Krušných hor a vyšších poloh na Děčínsku. V celém Ústeckém kraji sněží, místy na silnicích leží na zledovatělé vozovce vrstva sněhu. S velkou opatrností jsou zatím sjízdné všechny komunikace v regionu. Silničáři mají v terénu všechny vozy. Práci jim na horách komplikuje silný vítr. Kvůli přeháňkám je v oblasti snížená viditelnost.

Na silnicích nižších tříd ve Středočeském kraji komplikuje dopravu čerstvý sníh. Zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem se nachází na Příbramsku, Benešovsku a Rakovnicku. Vrstva nového sněhu pokryla silnice na Mladoboleslavsku, Mělnicku, Kutnohorsku a v okrese Praha-východ.

Na většině území Královéhradeckého kraje ve středu ráno sněží, na menších komunikacích ve vyšších polohách Trutnovska, Rychnovska a Náchodska zůstává uježděná vrstva sněhu, která je místy zledovatělá a jsou v ní vyjeté koleje. Všechny silnice jsou ale se zvýšenou opatrností sjízdné.

První březen se prezentoval chumelením prakticky na celém území Pardubického kraje. S hustou chumelenicí ve středu ráno bojovali řidiči na Lanškrounsku. Sněhové jazyky pak ztěžovaly jízdu na Hlinecku, nejvíce na silnici I. třídy v úseku Kladno - Krouna.

Silnice na jihu Čech jsou sjízdné, přesto silničáři nabádají k opatrné jízdě. Zejména ve vyšších polohách Prachaticka a na šumavských cestách vane nárazový vítr, a místy se proto tvoří sněhové jazyky.

Začíná sněžit i na Jesenicku

Sněhové jazyky ve středu komplikují jízdu řidičům na Javornicku v bývalém okrese Jeseník. Ostatní silnice v Olomouckém kraji jsou sjízdné bez větších problémů. Podle silničářů se ale může situace během dne změnit, protože na Šumpersku, Jesenicku a Prostějovsku začíná sněžit.

Silnice ve Zlínském kraji ve středu místy namrzají. Na vozovky totiž odtéká z krajnic voda z tajícího sněhu. V horských oblastech Vsetínska se místy objevují na silnicích také ledové zmrazky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám