Hlavní obsah

Počasí přilákalo o víkendu do hor tisíce lyžařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých horách panovaly o končícím víkendu téměř ideální lyžařské podmínky. Ve většině zimních středisek připadlo za posledních několik dní i několik desítek centimetrů nového sněhu. Například provozovatelé vleků v Libereckém kraji si proto uplynulý víkend pochvalují. Jen lyžařům na Moravě komplikovaly zážitek husté sněžení a vítr.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Dispečer horské služby Jaroslav Tejnský v neděli řekl, že na Ovčárně přibylo od pátku asi 40 centimetrů sněhu. Tamní sjezdovky díky tomu pokrývá 120 centimetrů sněhu. "Ve vrcholových partiích o víkendu foukalo a sněžilo. Návštěvnost na Ovčárně byla spíše střední," uvedl dispečer.

V Jeseníkách platí od pátku třetí stupeň lavinového nebezpečí. Pád lavin v nejvyšších moravskoslezských horách hrozí jen mimo turistické trasy, návštěvníci hor by je neměli podle záchranářů opouštět.

Vytrvalé sněžení a silný vítr doprovázelo lyžaře na svazích Beskyd. V horských areálech si užívali 65 až 150 centimetrů sněhu. Během uplynulých tří dnů napadlo v moravskoslezském pohoří až 60 centimetrů sněhu.

Horská služba předem varovala před jeho sesuvy a lidem doporučila, aby se nevydávali na horské hřebeny, kde nárazový vítr vytvořil až třímetrové závěje.

České hory si návštěvnost chválí

„Podmínky jsou perfektní, přijelo hodně Poláků a Holanďanů," řekl náčelník lanovky ve Sportovním areálu v Harrachově v krkonoších Milan Goč.

Podobně to vypadalo i v jizerskohorských střediscích v Bedřichově, na Špičáku a na Severáku.

Na své si o víkendu přišli i milovníci bílé stopy. Rolby připravily na víkend všech 170 kilometrů běžecké magistrály. "Stopy musíme stále upravovat, aby nám je vítr úplně nezavál," řekla ředitelka Jizerské obecně prospěšné společnosti Milena Jelínková.

Jeden z nejlepších víkendů v letošní sezoně zažily lyžařské areály na Šumavě. Na horách napadl "prašan" a vládlo tam slunečné počasí, takže Zadov a Špičák navštívilo 4000 lidí a na Lipně lyžovalo 7000 nadšenců. Stovky lidí se vypravily i na bruslařskou dráhu na ledě lipenské přehrady.

Velmi dobré podmínky pro lyžaře panovaly i v Ústeckém kraji. Na sjezdovkách je zhruba půlmetrová vrstva sněhu, kromě technického i nový prachový sníh. Běžecké tratě se podařilo po vichřici v pátek upravit, některé z nich byly ovšem na nechráněných místech znovu zaváté.

Na lyže mohly vyrazit i obyvatelé a návštěvníci Vysočiny. Davy lidí se vydávaly na lyžích do přírody hlavně na Novoměstsku, kilometry stop se už ale upravují i v jiných částech kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám