Hlavní obsah

Počasí chystá první krok do podzimu

Novinky, fia

Zatímco pracovní dny nadcházejícího týdne budou mimořádně větrné ale teplotně ještě letní, o víkendu se dočkáme první ochutnávky podzimu, kdy se teploměry přes den sotva vyšplhají k dvacítce a v noci k desítce. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24.8.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Nad našimi hlavami se budou ženit všichni čerti,” charakterizovala dynamické počasí posledního prázdninového týdne Honsová.

„Zpočátku bude počasí u nás pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu. Ve středu přinese větrné počasí tlaková níže postupující z Velké Británie k východu. Nárazy větru se mohou v horských oblastech zastavit až na 100 km/h,” upozornila meteoroložka.

„Po pátečním přechodu studené fronty do Česka pronikne studený vzduch od severozápadu až západu, který srazí počasí na víkend. Uděláme první krok do podzimu,” uvedla.

V pondělí bude polojasno až oblačno, na severozápadě se místy vyskytnou přeháňky, jinde budou srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 21 až 25 stupňů Celsia.

V úterý bude zpočátku dne většinou polojasno, ale postupně během dne začnou mraky zaplňovat oblohu, bude až oblačno a ojediněle se objeví přeháňky. Teploty v noci klesnou na 14 až 10 stupňů Celsia, přes den se pak budou pohybovat mezi 21 a 25 stupni.

Většinou polojasno by mělo být ve středu, ovšem při přechodně zvětšené oblačnosti se během dne mohou ojediněle vyskytnout přeháňky a bouřky. Zatímco noční teploty zůstanou mezi 14 a 10 stupni, přes den se výrazně oteplí na 25 až 29 stupňů Celsia. Bude ale zároveň velmi větrno. V nížinách bude foukat čerstvý vítr, na horách silný.

Září bude příjemně teplé, slibují meteorologové

Počasí

Na čtvrtek předpověď počítá se skoro jasnou až polojasnou oblohou. Noční teploty opět klesnou na 14 až 10 stupňů, zatímco ty denní se vrátí do rozmezí 21 až 25 stupňů.

V pátek bude skoro jasno až polojasno, během dne ale bude přibývat oblačnost s deštěm, přeháňkami a místy bouřkami. Noční teploty budou opět mezi 14 až 10 stupni, denní maxima ovšem naposled před víkendovým ochlazením povyskočí k 24 až 28 stupňů Celsia.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Víkend srazí teploty dolů

V sobotu bude oblačno, občas se objeví přeháňky nebo déšť. Noční teploty se budou pohybovat mezi 14 až 10 stupni, přes den už ale nebude tepleji než 18 až 22 stupňů.

Ještě větší chladno přijde v neděli, kdy bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. V noci se ochladí na 12 až 8 stupňů, nejvyšší denní teploty se nedostanou přes 16 až 20 stupňů Celsia.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám