Hlavní obsah

Po volbách už premiérem být nechci, tvrdí Rusnok

Právo, Jan Martinek, Jiří Ovčáček

Premiér Jiří Rusnok v rozhovoru pro Právo potvrdil, že po skončení vládního mandátu odejde z politiky natrvalo. Rád by získal místo v bankovní radě ČNB, které mu slíbil prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok poskytl v úterý 15. října 2013 rozhovor deníku Právo

Článek

Pane premiére, je vaše vláda skutečně nepolitickou vládou? Řada vašich ministrů je volebními lídry SPOZ. Je to podle vás v pořádku?

My jsme o sobě nikdy netvrdili, že jsme nepolitická vláda. Je to vláda, která nevznikla standardním politickým způsobem. Je to vláda odborníků, vláda překlenovací. Nicméně ti lidé jsou občany České republiky a těžko jim bránit v tom, aby se ucházeli o svá volební práva, jak pasivní, tak aktivní. To jistě uznáte. Chtěl bych připomenout, že členové mojí vlády jsou na kandidátkách tří politických stran.

Ale čtyři ministři jsou lídry za zemanovce.

Ano, někteří z nich jsou krajskými lídry SPOZ.

Přesto byste neřekl, že vaše vláda je vládou SPOZ?

Já bych to neřekl, vůbec to tak necítím. Jestli tomu ale tak někdo chce říkat, nebudu mu bránit.

Víte už, koho budete volit?

Budu volit SPOZ, ale budu rozhodně kroužkovat.

Zemanovci usilovali, abyste za ně kandidoval. Proč jste to odmítl?

Protože jsem ve svém životě konzistentní. Od začátku jsem říkal, když jsem přebíral post premiéra, že to pro mě není žádné nástupiště k politické kariéře. Že splním tu roli úřednického premiéra a pak se budu poohlížet po nějaké obživě, která bude blízká mé profesi, kterou jsem dělal většinu svého života.

Jako třeba místo v bankovní radě ČNB? Budete o tuto nominaci usilovat?

Takový záměr od pana prezidenta zazněl, já jej vždy akceptoval, vždy jsem si toho velmi vážil. Pokud tento záměr trvá, rád jej přijmu.

A kdyby to nevyšlo, opravdu nepomýšlíte na politickou budoucnost?

Nepomýšlím. I kdyby to nevyšlo, tak do žádné politiky nepůjdu. Vrátím se na trh práce, jsem si jistý, že bych se uživil. Stejně jako jsem se uživil, když jsem z politiky před jedenácti lety dobrovolně odešel. Tuším, že jako první poslanec v historii ČR jsem se dobrovolně vzdal poslaneckého mandátu.

Spekulace, že byste po volbách mohl být znovu jmenován premiérem, jsou tedy liché?

Nevím, na čem by se měly zakládat. Nekandiduji za žádnou politickou stranu, čili z mé strany jsou naprosto liché, o ničem takovém neuvažuji.

Přesto jste už jednou premiérem jmenován byl, i když v netypické situaci. Co kdyby se vládní strany nedohodly? Kdyby volby skončily patem, lze si představit, že by prezident znovu jmenoval úřednickou vládu, jak už to jednou udělal.

Nevím, proč by to dělal. Zaprvé myslím, že volby patem neskončí. A i kdyby nastal, tak by se určitě nějaký politik našel. Ve Sněmovně jich bude dvě stě, tak aby se nenašel.

V červnu jich také bylo dvě stě, a našel se Jiří Rusnok, který v politice vůbec nebyl.

To byla trochu specifická situace, to přece nelze srovnávat.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Rusnok

Celý rozhovor s premiérem v demisi Rusnokem najdete v pátečním vydání deníku Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám