Hlavní obsah

Po studeném a deštivém víkendu se opět oteplí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středeční krásné počasí, které by mělo pokračovat ještě ve čtvrtek, nebude trvat dlouho. Už o víkendu se má výrazně ochladit, až o 12 stupňů. A bude i pršet. Větší povodně ale meteorologové neočekávají.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na klatovském náměstí zněl dlouhý Srdeční příběh Michala Ambrože a Davida Kollera

Článek

"Očekáváme postupné ochlazení a déšť již od pátku. V pátek by na horách, zejména na severu a severovýchodě republiky, mělo spadnout asi deset milimetrů srážek, to je deset litrů vody na metr čtvereční. Na ostatním území zhruba pět milimetrů," informoval ve středu Právo Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Uvedl, že stejné srážky by měly být i v sobotu. "Protože jsou ale noci stále ještě chladné a na mnoha místech republiky je pod nulou, nečekáme výrazné záplavy. Stupeň ohrožení by na některých tocích mohl být vyjádřen číslicí dvě," řekl Sandev.

Od pátku se bude i výrazně ochlazovat a víkend bude opravdu studený. V sobotu by průměrné denní teploty měly být šest stupňů a v noci mínus čtyři stupně, v neděli v průměru pět stupňů přes den a -5 v noci. To je o 12 stupňů méně než ve středu.

Od pondělí příštího týdne se ale opět začne oteplovat. "Je to nutné, vždyť v pondělí je první jarní den. Od úterý pak očekáváme, že by denní teploty mohly vystoupit na 10 až 15 stupňů Celsia a noční na většině území již neklesnou pod nulu," řekl Sandev.

Z jižních zemí se vracejí ptáci

Teplé jarní počasí rozštěbetalo v těchto dnech hejna špačků či skřivanů, kteří do českých krajin dorazili ze slunného Španělska či Itálie. Mnozí opeřenci mají po dlouhé cestě v křídlech i přes tisíc kilometrů. Jejich návrat podle ornitologů letošní zima o něco zpozdila.

"Jaro už je opravdu tady. Přiletěly již čejky chocholaté, na poli jsou skřivani, drozdi zpěvní, konipas bílý i horský. Ptáci na oteplení reagují okamžitě, spěchají na hnízdiště, mají silný hnízdní pud," řekl ČTK přerovský ornitolog Jiří Polčák.

Podotkl, že letošní dlouhá zima opozdila přílet některých ptáků z teplých krajin až o půl měsíce. "Na vlaštovky si letos budeme muset počkat, přiletí později. Počítám, že první z nich zaznamenáme až na konci dubna," míní ornitolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám