Hlavní obsah

Po rozštěpu víčka má Anička už jen malou jizvu

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Zlaté ruce mají podle maminky Andrey Fečíkové oční chirurgové z motolské nemocnice. Ti před 14 dny operovali víčko její dvouměsíční dcerce a ve středu jí vytáhli asi 40 stehů. Anička má oko v pořádku a na víčku, které už pokrývá celé oko, jen drobnou jizvičku.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Děvčátko po operaci

Článek

I padesátiminutová operace probíhala ve středu na sále dětské oční kliniky FNM pod mikroskopem, protože operace tak malého dítěte je i zde naprosto neobvyklá.

„Opět byla holčička pod celkovou narkózou. Komplikované to bylo v tom, že stehy byly v několika vrstvách, protože malá pacientka měla úplný rozštěp víčka. Zvlášť stehy na okrajích víčka byly klíčové, ale vše dopadlo, jak mělo.

Jak funkčně, tedy víčko není napjaté, hezky dovírá a zvedá se, tak i esteticky – jizvička časem úplně zmizí,“ řekl Právu primář kliniky Milan Odehnal, který zákrok vedl.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Dívka v náručí šťastné matky

Maminka, která se svou Annou Marií mohla ještě ve středu odpoledne pouhých šest hodin po operaci opustit nemocnici, neskrývala obdiv a dojetí.

„Je tu na oddělení tolik miminek a malinkých dětí s nemocnými očky, ale doktoři tady mají fakt zlaté ruce. Na levém víčku Aničky není na první pohled ani nic poznat. Po operaci byla asi tři dny nervózní a více plakala, ale jinak jsem na ní vůbec nic neobvyklého nepozorovala. Teď po operaci pořád spí. Mám jí víčko masírovat a po půl roce sem přijdeme na kontrolu, ale podle pana primáře už by mělo být vše úplně v pořádku,“ svěřila se redakci Práva šťastná maminka.

Při operaci ani po ní nenastaly komplikace

Nejenže při unikátní operaci u nejmenší pacientky, jaká tu kdy na sále byla, nenastaly komplikace, ale ani po zákroku se neobjevily žádné obtíže ani infekce. Lékaři tak díky včasnému zákroku zachránili tříměsíční holčičce nejen víčko, ale i oko.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Před 14 dny lékaři odoperovali rozštěp víčka tříměsíční Aničce

„Dětský mozek má v případě, že jedno oko nefunguje tak dobře jako druhé, preferovat to zdravé a vypěstuje si tím defekt. Proto jsme se také rozhodli nečekat a operovat hned. Nyní při kontrole se skutečně ukázalo, že je levé očko i vidění úplně v pořádku,“ dodal operatér Odehnal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám