Hlavní obsah

Po operaci mandlí je osmiletý chlapec přes rok v kómatu

– Pardubice
Právo, Zdeněk Seiner

O tom, co je absolutní bezmoc a beznaděj, se přesvědčili loni v květnu manželé Vyčítalovi. Strašné pro ně bylo zjištění, že někteří lékaři považují Aeskulapovu přísahu, kterou skládají při promoci, za pouhou formalitu. Slzy se jim derou do očí, když stojí nad lůžkem svého syna, který už je 17 měsíců v kómatu.

Foto: archiv, Právo

Snímek z kamery zachytil krvácejícího chlapce, zoufalou matka a vyděšenou zdravotní sestru.

Článek

„Čtvrtý den po operaci mandlí začal náš osmiletý syn hospitalizovaný na dětském oddělení Pardubické nemocnice masívně krvácet z operační rány. Přivolaná dětská lékařka rozhodla o jeho transportu na ambulanci ORL oddělení v téže budově a zároveň požádala sestru, aby na ambulanci telefonicky zajistila přítomnost ORL personálu,“ popsal Právu začátek tragického příběhu otec Jan Vyčítal.

Ambulance ale byla zamčená a opuštěná. Číslo mobilního telefonu sloužícího ORL lékaře navíc údajně nebylo na dětském oddělení k dispozici.

„Doprovázející dětská lékařka pak po zjištění, že je ORL ambulance zamčená, od krvácejícího dítěte v klidu odešla s rukou v kapse. O něco později pak matku a jejího chlapce opustila i bezradná dětská sestra. Krvácející dítě tak zůstalo před uzamčenou ambulancí se svou zoufalou matkou samotné,“ tvrdí otec.

Jeho slova potvrzuje záznam kamery na chodbě oddělení. Sloužícího lékaře ORL se sice nakonec podařilo najít, ale to už byl chlapec 13 minut v bezvědomí. Resuscitace trvala 40 minut. „Náš syn však v důsledku těžkého poškození mozku z nedostatku kyslíku zůstává v kómatu,“ potvrdil otec.

Reagováno velmi rychle a profesionálně
reakce pardubické nemocnice

Rodina si najala advokáta, který by jim měl pomoci k satisfakci. „Pardubická nemocnice chlapce odškodnit odmítá s argumentem, že z její strany bylo, cituji: Reagováno velmi rychle a profesionálně,“ řekl advokát Mario Švehelka. Případem se zabývá policie, v tomto stadiu vyšetřování se však nemůže vyjadřovat.

Policie případ šetří

Na dotaz Práva odpovědělo obecně i vedení Pardubické nemocnice. Ve svém písemném stanovisku vyjádřilo hlubokou lítost a účast s rodinou a slíbilo, že s policií bude férově spolupracovat.

„Informace, které má Právo k dispozici, odpovídají subjektivnímu náhledu jedné strany, nicméně Pardubická nemocnice je ze zákona vázána povinnou mlčenlivostí. Není tak možné poskytnout k případu podrobné vyjádření,“ tlumočila Právu stanovisko vedení mluvčí Kateřina Semrádová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám