Hlavní obsah

Po Krkonoších vyjela protestní rakev

Právo, ČTK, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ubytovatelé a podnikatelé v Krkonoších vyjeli v neděli po horách se symbolickou rakví na protest proti vládnímu uzavření lyžařských areálů a podnikání ve službách na horách. Akci nazvanou Rakev za Krkonoše zahájili v neděli ráno v Harrachově a s rakví uloženou na vozíku za autem objeli během dne další střediska hor, včetně Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou, Malé Úpy, Janských Lázní i Vrchlabí.

Foto: Černý Vít, ČTK

Muž zatlouká hřebík do symbolické rakve

Článek

„Další chaotické nařízení vlády není podložené faktem, že by se v našich horách nakazili lidé a šířili odtud nákazu nemoci covid-19. Uvědomujeme si, že situace ohledně nákazy je vážná, ale opatření proti ní nesmí být likvidační,“ uvedl Karel Chotek, spolumajitel Lysečinské boudy v Horním Maršově.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se zpřísní od neděle

Domácí

„Pro vlekaře, provozovatele ubytovacích a stravovacích zařízení a pro všechny navázané služby vznikne likvidací silvestrovských pobytů nenávratná škoda, kterou nelze nahradit žádnou finanční kompenzací vlády,“ dodal.

Nikam nechoďte, virus žije z našich kontaktů, apelují na lidi v Německu

Koronavirus

Protest je reakcí na zpřísněná protikoronavirová opatření. Kvůli nim je provoz lyžařských vleků od neděle zastavený. Hotely a penziony jsou uzavřené již od 18. prosince. Platnost přísnějších opatření je zatím nastavena do 10. ledna. „Nouzový stav je ale schválený až do 22. ledna, proto datu 10. ledna nevěříme, že bude konečný,“ namítl Chotek.

V Harrachově přišla organizátory protestu podpořit zhruba stovka lidí, vesměs z řad hoteliérů, hospodských, vlekařů a dalších podnikatelů na horách. Většina lidí si do rakve zatloukla hřebíček, někteří si přinesli svá kladívka i velké hřebíky. Na místě se také podepisovala petice, nazvaná Za normální svět - Otevřeme Česko. V Harrachově ji podepsalo 92 lidí.

Foto: Černý Vít, ČTK

Lidé zatloukají hřebíky do symbolické rakve, která vyrazila z Harrachova na Semilsku na cestu po horských střediscích v Krkonoších.

Foto: Černý Vít, ČTK

Lidé podepisují petici u restaurace Za Pecí v Harrachově na Semilsku

Reklama

Výběr článků

Načítám