Hlavní obsah

Po dvaceti letech vystaví maketu Tatry i města Kopřivnice

Právo, Pavel Karban

Takřka dvacet let byla před očima veřejnosti ukryta maketa kopřivnické automobilky Tatra i s částí města.

Foto: Pavel Karban

Kurátorka Technického muzea Tatra Michaela Bortlová upravuje jeden z objektů v obří maketě automobilky Tatra.

Článek

Muzeum Kopřivnice ji nyní vytáhlo zpět z depozitu a připravuje ji na umístění do stálé expozice Technického muzea Tatra. Lidé by ji tam měli vidět ještě letos.

Muzeum vlastní dvě makety automobilky. Ta menší je ze 40. let minulého století a ukazuje továrnu z roku 1897, kdy v ní byla zahájena výroba automobilů.

„V roce 1947 byla vystavena při 50. výročí založení automobilky, potom zmizela na spousty let a objevila se v 60. letech, kdy ji z půdy muzea vytáhl její autor, pan Melčák, kterého tehdy Tatra oslovila, aby vytvořil velký model továrny,“ prozradila kurátorka Technického muzea Michaela Bortlová.

Tatra letos slaví 170 let. Osobní auta vyráběla dřív než náklaďáky

AutoMoto

Tatrovák Jan Melčák, tehdy už důchodce, se do výroby makety v měřítku 1 : 500 o velikosti zhruba 4 krát 4 metry prý pustil s chutí. „Maketa je ze slepovaného lipového dřeva. Městské budovy, zejména kolektivní panelová výstavba, jsou ze dřeva, tovární objekty z plexiskla. To různě slepoval i frézoval a pak maloval podle tehdejšího stavu,“ popsala kurátorka.

Model zachycuje automobilku v 70. a hlavně 80. letech 20. století. „Když se něco měnilo, pan Melčák to nahradil novou částí. Je to takový zhmotněný dokument města i fabriky,“ poukázala Bortlová. Tovární haly a objekty jsou podsvícené.

Maketa byla původně v tehdejší tzv. ředitelské budově Tatry, dnešní radnici. Nejprve v některém z horních pater, později ve vestibulu. Byla nepřístupná v klimatizované místnosti.

Až na počátku 90. let se na ni mohly podívat skupiny návštěvníků muzea. Když počátkem 21. století prodala automobilka budovu městu, model byl rozebrán a uložen do skladu.

Unikátní muzeum Tatry vstává z popela, pomáhají dárci i s penězi v krabičce od salátu

Domácí

Do sbírek muzea se dostal až před šesti lety. „Naštěstí rozebírání organizovali místní modeláři, udělali popisky a naskládali celky do krabic,“ řekla kurátorka. Muzejníci dílky čistili a skládali přes měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám