Hlavní obsah

Po další pohrůžce trvá Babiš na ochrance

Právo, Jan Rovenský

Ministr financí Andrej Babiš se s konečnou platností rozhodl, že požádá o trvalou policejní ochranku. Podle lídra ANO se totiž v uplynulých dnech opět objevily další informace, že mu někdo usiluje o život.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Požádal jsem o policejní ochranku. Z prostředí hazardu se kvůli jeho regulaci objevily čerstvé informace, že mi někdo znovu usiluje o život,“ řekl Právu Babiš.

Zda chce 24hodinovou ochranu, neupřesnil. „Nechci to nějak dramatizovat nebo říkat další podrobnosti. Sice mám soukromé bodyguardy, ale státní ochranka má větší možnosti. Samozřejmě záleží na tom, jestli to příští týden schválí vláda. Pokud ano, mohl bych mít stejný režim jako ministr zahraničí nebo spravedlnosti,“ dodal.

Na bodyguardy Ochranné služby Policie ČR, která střeží ústavní činitele, má podle usnesení vlády nyní nárok prezident, šéfové obou komor parlamentu, premiér a ministři vnitra, spravedlnosti a zahraničí. Ministra obrany střeží vojenská policie.

Bodyguardi mu odcházejí

O ochranu může požádat šéfa resortu vnitra jakýkoli občan, policie a ministr posoudí závažnost argumentů a rozhodne. Babiš to však chce řešit změnou usnesení vlády, aby se seznam chráněných ústavních činitelů rozšířil o další osobu. O Babišově ochrance by měla vláda jednat už příští týden a měla by šéfa státní kasy zařadit do seznamu automaticky chráněných osob.

Babiš poprvé myšlenku, že by mu mohla být přidělena policejní ochranka, zmínil začátkem listopadu. „Došlo k několika pokusům, které ohrožovaly můj život, podrobnosti ale sdělovat nechci. Proto jsem poslal ministrovi vnitra dopis, ve kterém jsem ho požádal o udělení policejní ochrany,“ řekl tehdy Právu.

Jedním z důvodů, proč Babiš o policejní ochraně přemýšlí, je fakt, že ho opustí někteří jeho bodyguardi, kteří dostali jiné nabídky. „Jeden odchází do Iráku, do Sýrie, takže jsem o tom přemýšlel delší dobu,“ řekl před časem v ČT.

Ochranku si platí již roky

Babiš si už osm let platí vlastní ochranku, která také střeží jeho děti a družku Moniku. Rodina se k tomu rozhodla poté, co Moniku na jednom z parkovišť v Praze přepadl muž s pistolí. Ministr si také platí vlastní auto s řidičem.

Šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chtěl zprvu Babišovi přiřknout krátkodobou ochranu, což ale Babiš odmítl a žádal trvalý režim. Ministr financí tehdy argumentoval tím, že kvůli navrhovaným legislativním změnám je ohroženější než premiér. Na to Bohuslav Sobotka reagoval slovy, že on jako šéf státní kasy ochranku nepotřeboval.

„V rámci financí řešíme boj proti hazardu, boj proti organizovanému zločinu, DPH, celní správu… Je tam plno věcí, kde jdeme proti organizovanému zločinu. Už to, co jsem zažil, přes obálku s jedem a různé pokusy přepadnout mě, tak to má opodstatnění,“ prohlásil Babiš.

Za dobu, co je Babiš ministrem financí, došlo k několika incidentům, které ho ohrožovaly. Loni mu dorazilo vlastní parte, přišla mu také obálka s jedem, kterou odeslal italský student veteriny, jenž za to dostal zaplaceno. Letos v srpnu zase vyšlo najevo, že albánský gang už na začátku roku plánoval únos Babišova dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám