Hlavní obsah

Po bouřkách se o víkendu opět vrátí slunce

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ještě ve čtvrtek zažili zejména obyvatelé východní části republiky tropická vedra, pak by měl ale rozpálenou zem zkropit déšť doprovázený bouřkami. Teploty klesnou o víc než 10 stupňů Celsia. Ochlazení ale nevydrží dlouho, už o víkendu by se měly vrátit teploty kolem 25 stupňů. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek odpoledne na Moravě a ve Slezsku vrcholil příliv teplého vzduchu, naopak Čechy už od západu ovlivňovala vlnící se studená fronta, která pozvolna postupuje k východu. Spolu s ní přišly silné bouřky doprovázené krupobitím, nárazovým větrem a vydatným deštěm.

Na východ republiky dorazí oblačnost až v pátek dopoledne. Po celé republice tak bude oblačno až zataženo s přeháňkami a místy bouřkami, na Moravě a ve Slezsku hrozí odpoledne bouřky. V Čechách se v pátek ochladí na 19 až 23 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 31 stupňů.

Nejvyšší teplota naměřená na Moravě byla překonána
V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku naměřili ve čtvrtek 39,7 stupně Celsia, což je nejvyšší teplota, která byla kdy naměřena na Moravě. Potvrdil to Český hydrometeorologický ústav s tím, že původní moravský absolutní rekord byl rovných 39 stupňů, který naměřili 13. srpna 2003 také v Brodě nad Dyjí. Teplota se tak přiblížila absolutnímu českému rekordu 40,4 stupně, který padl loni 20. srpna ve středočeských Dobřichovicích.
zdroj: ČTK

O víkendu už se ale zase oteplí. Od západu se k nám totiž přesune oblast vysokého tlaku vzduchu, v sobotu odpoledne proto naměříme 21 až 25 stupňů. V Čechách se bude od rána protrhávat oblačnost až na polojasno, na Moravě a ve Slezsku oblačnost vydrží déle. V neděli bude polojasno nebo skoro jasno, v teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 stupni.

Také příští týden by mělo převládat polojasno s odpoledními teplotami v rozmezí od 22 do 27 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám