Hlavní obsah

Plzeňský zastupitel ODS byl agentem StB, potvrdil soud

– PRAHA

Plzeňský zastupitel Miroslav Charvát (ODS) byl agentem komunistické Státní bezpečnosti (StB). Potvrdil to Městský soud v Praze. Charvát spolupráci s tajnou službou popírá. Ve středu o tom informovala televize Nova.

Článek

Bývalý voják s hodností majora údajně působil ve vojenské kontrarozvědce pod krycím jménem Leoš. Podle oficiálních seznamů spolupracovníků vojenské kontrarozvědky je veden jako agent.

"Podal jsem žalobu, tak doufám, že budu očištěn," řekl Nově Charvát. Dodal, že si není vědom toho, že by spolupráci podepsal. Každý kandidát ODS musel před komunálními volbami odevzdat lustrační osvědčení. Charvát byl ale tehdy nemocný, uvedla Nova.

O tom, že je zastupitel za ODS a městský radní Charvát na seznamu agentů kontrarozvědky, se podle Novy začalo v Plzni mluvit koncem roku. Ukázalo se, že neodevzdal ODS lustrační osvědčení, ale jen prověrku NBÚ pro nejnižší stupeň utajení, která s lustrací nemá nic společného. Plzeňské ODS to ale tehdy stačilo a Charváta dosadila na post městského radního.

Po aféře Charvát vystoupil z ODS a vzdal se i křesla radního, odmítl ale odejít ze zastupitelstva města s tím, že se napřed hodlá soudit. Soud prohrál, a i když se prý chystá odvolat, očekává se jeho rezignace i na zastupitelský mandát, jak koncem roku slíbil, uvedla Nova.

Reklama

Výběr článků

Načítám