Hlavní obsah

Plzeňská radnice vyhnala herny z centra

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

V historickém jádru Plzně nebude ani jedna herna, v celé západočeské metropoli se jejich počet zredukuje o více než polovinu. I tak jich ale zbude 130. Zvnějšku ale budou připomínat „šedé myši“ – veškeré poutače musí zmizet. Tak vypadá nová vyhláška, kterou nyní schválili městští zastupitelé.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Kvůli nové vyhlášce by mělo skončit i třeba kasino na plzeňském náměstí Republiky.

Článek

„Zařadili jsme se mezi města, která se k hazardu postavila velmi razantně,“ pochválil normu plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09) to vidí jinak: „Sto třicet heren je pořád strašně moc. Vyhláška je navíc nekoncepční, chaoticky připravená a vytváří velmi korupční prostředí. Proč jsou v seznamu některé herny, třeba i navázané na ubytovny či zastavárny, a jiné ne?“

Škrtat se má i dál

Ve městě je teď kolem 290 heren, má jich být zmíněných 130. „Soupis heren, s nimiž už vyhláška nepočítá, pošleme na ministerstvo financí, které zahájí příslušné správní řízení,“ řekl Právu radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS). „Neumím říci, jak brzy to ministerstvo zvládne, doufáme, že půjde řádově o měsíce a herny zmizí ještě do konce roku,“ doplnil.

Nejvíce heren – šedesát – zůstane v centrálním plzeňském obvodu, kromě historického jádra ale zmizí i z nejproblémovějších lokalit, jako je Husova, Tylova a Kollárova ulice. „Bylo jich tam dvacet, zůstane jediná,“ potvrdil Houdek.

Na seznamu figuruje i sedmatřicet hráčských doupat, které jsou umístěné ve čtvrti Slovany – tamní radnice přitom jako jediná v Plzni vyhlásila, že do konce roku 2014 nechce na svém území ani jeden automat. „To stále platí, herny by měly ze seznamu do té doby zmizet,“ sdělil tamní místostarosta Jan Fluxa (TOP 09). Houdek potvrdil, že další seškrtávání přijde zhruba za čtvrt roku.

Obvody mají z poplatků za automaty slušné příjmy, třeba u centrálního obvodu to dělalo kolem 70 miliónů, po zrušení části heren se částka sníží na 40 miliónů.

Bez reklam

Tři měsíce mají majitelé heren na to, aby své podniky „odstrojili“. „Žádné reklamy do ulice, žádné polepené výlohy,“ upozornil Houdek a doplnil: „Provozovny musí být označeny jen tak, aby to splňovalo zákonnou povinnost. Člověk, který jde kolem ní, nesmí na zběžný první pohled poznat, že jde o hernu. Herny, které to nesplní, vyškrtneme.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám