Hlavní obsah

Plzeňská fakultní nemocnice nabízí lékařům požadované peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová nabízí lékařům, kteří podali výpovědi v rámci akce Děkujeme, odcházíme dorovnání platů na požadovanou úroveň. Na lékaře se v pondělí obrátila dopisem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za to bude ředitelka požadovat, aby doktoři, kteří chtějí odejít, okamžitě stáhli výpovědi a snažili se spolupracovat. Podmínkou je ale to, aby udrželi finanční limity v klinikách včetně center.

"Pokud lékaři výpovědi nestáhnou, nedostanou peníze ani ti, kteří odejít nechtějí, musí se solidárně dohodnout," uvedla. Ředitelka navýšení platů připravovala už loni a použije na ně rezervy nemocnice. Další finance na mzdy získá tím, že zdravotní pojišťovny nakonec nesníží objem úhrad o dvě procenta, jak avizovaly.

Ministr by měl nařídit plošné zvýšení

Fakultní nemocnice jsou přímo podřízeny ministerstvu zdravotnictví, které nespokojeným lékařům nabídlo dvě miliardy korun na zvýšení platů. Ne celá částka by však měla jít pro lékaře, část by byla využita na platy dalšího zdravotnického personálu.

Jednání zástupců Lékařského odborového klubu (LOK), České lékařské komory (ČLK) s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) zatím ke shodě nevedla a i nadále hrozí, že necelé čtyři tisíce nemocničních lékařů počátkem března odejdou.

Ministr zdravotnictví by měl podle Kunové nemocnicím nařídit, aby zvýšily platy všem lékařům o 5000, 6000 a 8000 korun podle tříd.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám