Hlavní obsah

Ploc podal žalobu na Ústav pro studium totalitních režimů

Novinky, jov

Poslanec ČSSD Pavel Ploc podal žalobu na Ústav pro studium totalitních režimů. Považuje totiž za nezákonný způsob, jakým zveřejnil Archiv bezpečnostních složek, který pod ústav spadá, jeho spis vedený komunistickou vojenskou kontrarozvědkou.

Článek

„Zveřejněním informací Archivem bezpečnostních složek se cítím osobně poškozen,“ řekl Novinkám Ploc. Podle něj archiv překročil své pravomoci.

Více to nechtěl komentovat s tím, že věc je v rukou právníků. „Žaloba byla podána v pátek u Městského soudu v Praze,“ sdělila Novinkám Plocova právní zástupkyně Ilona Kindlová s tím, že jde o žalobu na ochranu osobnosti. S informací přišel server aktuálně.cz

Ústav podle Kindlové například porušil zákon týkající se zveřejňování a zpřístupňování svazků bývalých příslušníků StB. „Podle zákona nemohou zveřejňovat informace o důvěrnících,“ vysvětlila.

Ústav má podle ní v takovém případě právo spis zpřístupnit, tedy umožnit, aby do něj mohli zájemci na vlastní žádost nahlédnou, ale nikoliv jej zveřejnit vyvěšením na web, jak se stalo. Zveřejněny podle ní mohou být například svazky rezidentů, agentů nebo informátorů.

Archiv bezpečnostních složek spadající pod ústav zveřejnil Plocův spis v červenci. Poslanec, který v něm byl veden jako důvěrník, spolupráci s vojenskou rozvědkou popřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám