Hlavní obsah

Plně naočkována je desetina obyvatel. Hlásit se mohou čím dál mladší ročníky

Novinky, jas

Alespoň jednu dávku některé z vakcín proti covidu-19 dostalo do středy 3 901 0001 osob, přičemž zhruba desetina obyvatel České republiky je již plně naočkována. Přihlásit se k očkování mohou postupně čím dál mladší ročníky, od pondělí budou mít tuto možnost lidé od 40 let.

Článek

Očkování postupem času zrychluje. Sice nejde o 100 tisíc dávek denně, jak slibovali premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), v posledních dvou týdnech se ale s výjimkou víkendů očkovalo za den přes 70 000 dávek.

Alespoň jednu dávku vakcín zatím dostaly tři čtvrtiny seniorů nad 70 let. V dalších věkových kategoriích je proočkovanost nižší, což souvisí s postupným otevíráním registračních slotů pro jednotlivé věkové kategorie.

Aktuálně se mohou registrovat lidé nad 45 let věku, příští týden mají přijít na řadu i mladší čtyřicátníci a poté všichni starší 16 let. Pro mladší zatím vakcíny nejsou schválené.

Na očkování ale na druhou stranu stále čekají tisíce seniorů, kteří se zaregistrovali u praktických lékařů. Těm se však nedostává vakcín, neboť ty chodí přednostně do velkokapacitních očkovacích center.

Babiš mění očkovací strategii. Bez praktiků to ale nejde, zní od odborníků

Domácí

V rámci regionů bylo nejvíce očkovacích látek vydáno v Praze (621 824) a nejméně v Karlovarském kraji (109 980), jehož populace je v rámci ČR nejnižší.

Alespoň jednu dávku vakcíny má již necelá třetina obyvatel Prahy, což je v rámci ČR nejvíce. „Nejpomaleji“ postupuje očkování ve Středočeském kraji, kde má nejméně jednu dávku více než pětina obyvatel.

Zejména díky vakcinaci se epidemická situace v ČR zlepšuje. Za středu přibylo 1261 potvrzených případů. Týdenní průměr nakažených na 100 000 obyvatel je momentálně 82.

Podle průzkumu společnosti PAQ Research mělo v Česku zájem o očkování proti covidu-19 na začátku května asi 64 procent lidí, od dubna se zájem téměř nezvýšil. Častěji očkovaní jsou vzdělanější lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám