Hlavní obsah
Špína a nepořádek v jednom z kontrolovaných podniků Foto: SZPI

Plíseň, špína, škůdci. Inspekce letos uzavřela už 24 restaurací

Špínu, mastnotu, škůdce či plíseň odhalila v restauracích za první dva měsíce roku 2016 Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Celkem uzavřela 24 stravovacích podniků. Situace zůstává ve srovnání s minulým rokem na stejně nepřijatelné úrovni, sdělil v pondělí novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Špína a nepořádek v jednom z kontrolovaných podniků Foto: SZPI
Plíseň, špína, škůdci. Inspekce letos uzavřela už 24 restaurací

Při kontrole vyšly najevo prohřešky jako nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na nádobí či podlahách. Někde také chyběl přívod teplé vody nebo bylo zaplísněné chladicí zařízení, nebyly dodrženy technologické postupy při výrobě pokrmů a docházelo k postupům ohrožujícím bezpečnost podávaných potravin.

V některých restauracích se nachází škůdci a trus.

Foto: SZPI

Inspekce musela zakročit u 35 % kontrolovaných podniků. „V řadě případů se jednalo o porušení předpisů svědčící o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací," uvedl Kopřiva.

Za loňský rok inspektoři uzavřeli celkem 144 stravovacích podniků. Nejčastějším důvodem bývá především závažné porušení hygieny potravin. SZPI bude podle mluvčího v kontrolách dál pokračovat tak, aby byla maximálně zajištěna ochrana zdraví spotřebitele.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků