Hlavní obsah

Plicní pacienti už nový lék mohli mít před dvěma roky

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třicet tisíc vážně nemocných pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí už mohlo nový lék, který by jim významně pomohl, mít před dvěma roky. Dosud marně však na něj čekají.

Foto: Jana Matyášová

Účastníci masopustního průvodu v Orlickém Záhoří

Článek

"Kategorizační komise pro léky ministerstva zdravotnictví se zavedením nového léku s účinnou látkou tiotropium opakovaně zabývala už od roku 2001. Doporučila, aby lék byl uveden do léčebné praxe s úhradou ze zdravotního pojištění. Souhlasila i Všeobecná zdravotní pojišťovna s tím, že bude hradit denní léčebnou dávku ve výši 45 korun," řekl Právu v pátek Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů.

V případě druhého léku s účinnou látkou salmeterol, který v ČR je, léčí se jím astma a na plicní chorobu se použít nesmí, je prý situace ještě trapnější. "Nejdříve se úhrada za jeho užívání dva roky odkládala s tím, že se to vyřeší spolu se zavedením tiotropia. Potom rezignoval výrobce a přestal se domáhat, aby lék byl povolen i pro léčení plicní choroby a nakonec rezignovali i lékaři," řekl Olejár. Podle něj nejnovější lék s účinnou látkou tiotropium byl tedy k léčení komisí doporučen.

Někdo upravil vyhlášku

"Ministerstvo zdravotnictví ale svévolně příslušné řádky o tom ve vyhlášce vypustilo a nikdy to oficiálně nezdůvodnilo. Zařazení tohoto léku přitom bylo a je ve veřejném zájmu jak pacientů, tak pojišťoven. Ale na ministerstvu se rozhodli dvakrát po sobě levnější léčbu zamítnout a dražší ponechat. Není to nekompetentnost?" nastínil otázku Olejár.

Jeho slova potvrdil i primář plicního oddělení společnosti Lerymed Viktor Kašák, který je zároveň i místopředsedou České pneumologické společnosti. "Tehdy jsem odcházel z komise a byl jsem si jist, že jsme se dohodli. Pak vyšla vyhláška a já se nestačil divit. O léku ani slovo," řekl Kašák. Kdo vyhlášku upravil, k tomu slíbil vyjádření mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme v pondělí.

Nové rozhodnutí za několik dní

Znovu se možným zavedením nového léku bude kategorizační komise ministerstva zdravotnictví zabývat do konce září. Pokud rozhodne v jeho prospěch, léčit by se jím mohlo začít od ledna příštího roku. Jak jsme již uvedli, pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocní musejí být dosud léčeni méně účinnými léky, zejména kyslíkem. Ten pro ně denně stojí 80 korun a kromě toho musejí ležet na lůžku, které denně stojí 4700 a na ARO 17 000 korun.

"To všechno by se ušetřilo," soudí primář Kašák. Pacienti přitom velice trpí, protože se dusí. Na podávání kyslíku jsou životně závislí a pokud nedostanou účinnější léčbu, čeká je náročná a drahá operace nebo transplantace plic. Jsou odkázáni na pomoc druhých, sami se neobléknou, neujdou ani několik kroků. Lékaři odhadují, že chronická obstrukční plicní nemoc bude v příštích patnácti letech jednou z nejzávažnějších na světě. V ČR v různé formě stádia už dnes postihuje asi 800 000 obyvatel. Většinou jsou k ní náchylní kuřáci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám