Hlavní obsah

Platy soudců příští rok vzrostou, přidali si i poslanci

– Praha • Aktualizováno

Sněmovna na své úterní schůzi přijala v legislativní nouzi novelu, díky které dostanou soudci příští rok přidáno. Platy by jim měly od ledna růst o koeficient odpovídající 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Mírně si ale polepší i poslanci, do předlohy totiž včlenili zrušení odvodů na zdravotní a sociální pojištění z náhrad zákonodárců. Zdaněny ale budou i nadále, což někteří poslanci chtěli původně zrušit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) na úterní chůzi Sněmovny.

Článek

Hlasování se zúčastnilo 99 poslanců, z nich 80 návrh podpořilo.

Poslanci původně smetli vládní podobu tohoto zákona ze stolu. Vláda pak minulý týden přijala novou podobu normy, kterou poslala do Sněmovny k projednání ve stavu legislativní nouze.

Schválení novely doporučil poslancům už dopoledne sněmovní rozpočtový výbor. [celá zpráva]

Sněmovna musela výpočet pro platy soudců změnit, protože původní způsob, tedy  2,5násobek průměrného platu, už dříve zrušil Ústavní soud. Soudci ale nejsou spokojeni ani s číslem 2,75. Požadují trojnásobek průměrného platu v nepodnikatelské sféře.

Takové zvýšení dnes ve Sněmovně zaznělo, podpořil ho i ministr spravedlnosti Pavel Blažek, protože má obavu z žalob soudců. Poslanci jej ale nepodpořili.

Platová základna pro soudce by činila příští rok podle nového návrhu asi 62 900 korun. Byla by asi o 5600 korun vyšší než letos. Celkové rozpočtové náklady se předpokládají ve výši 556,7 miliónu korun navíc.

Zákon poputuje do Senátu, který se sejde mezi svátky, pak ho musí podepsat prezident.

Z náhrad se pojištění platit nebude

Poslanci o novele hlasovali už minulý týden, ale neschválili ji, protože součástí zvýšení soudcovských platů bylo i zrušení danění náhrad. Tím by výrazně vzrostly platy zákonodárců. Sněmovna to odmítla. Přesto poslanci v úterý odhlasovali, že se z náhrad nebude platit sociální zdravotní pojištění.

Zrušení odvodů z paušálních náhrad navrhl Jan Čechlovský (ODS). Předseda Věcí veřejných Radek John upozornil, že kdo bude hlasovat pro, zvýší zákonodárcům příjmy. VV uvedly, že to bude "řádově o 5000 korun měsíčně".

Sněmovna se k hlasování o novele zákona o platech některých představitelů státní moci dostala až před 19. hodinou, přestože schůze začala ve 14:00. Poslanci Věcí veřejných totiž několik hodin jednání blokovali diskusí o situaci nemocnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám