Hlavní obsah

Výbor podpořil zvýšení platů soudců, Sněmovna rozhodne odpoledne

Sněmovní rozpočtový výbor v úterý doporučil poslancům schválit novelu zákona o platech některých představitelů státní moci, kterou chce vláda zvýšit platy soudcům a státním zástupcům. Novela je projednávána ve stavu legislativní nouze, aby mohla být schválena ještě dnes.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Vláda stanovila koeficient na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Předlohou reaguje na to, že původní normu minulý týden neschválila Sněmovna kvůli tomu, že se mělo také zrušit zdanění paušálních náhrad zákonodárců. [celá zpráva]

Od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců. Nyní platnou úpravu, podle níž se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud. Opoziční sociální demokraté ve výboru varovali, že současný vládní návrh je neústavní.

"Návrh, který byl předložen, není ústavně konformním," řekl poslanec ČSSD Ladislav Šincl. Zdůvodnil to tím, že návrh počítá s méně než trojnásobkem průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. "Ústavní soud je před námi," poznamenal jeho stranický kolega Václav Votava. Závěrečného hlasování o návrhu se proto nezúčastnili.

Náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Šimerka členům výboru řekl, že vláda zvolila koeficient 2,75, protože na základě předchozího projednávání ve Sněmovně dospěla k závěru, že na této úrovni je politická shoda.

Poslanecké náhrady by se mohly řešit jinak

Šincl prohlásil, že až Ústavní soud zruší i tuto projednávanou změnu zákona, pak ve Sněmovně předloží pozměňovací návrh, aby se zrušily paušální náhrady zákonodárců a místo nich existovaly zúčtovatelné náhrady. Předseda výboru Pavel Suchánek poznamenal, že až si poslanci budou vypisovat cestovní výkazy, bude to Sněmovnu stát asi dvakrát víc než nyní.

Výbor neschválil pozměňovací návrh Vladislava Vilímce (ODS), který navrhoval, aby se z náhrad neodvádělo zdravotní a sociální pojištění. Zdanění by ale podléhaly i nadále.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám