Hlavní obsah

Plán B: Vláda by Syřany nahradila volyňskými Čechy

Právo, Jan Rovenský, Jakub Troníček

Pokud by v Evropské unii došlo na přerozdělování desítek tisíc syrských běženců, má česká vláda v záloze připraven plán B. Případné kvóty pro uprchlíky by chtěla naplnit krajany z válkou zmítané východní Ukrajiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí novinářům řekl, že vláda nesouhlasí se zvažovanými kvótami EU, které by členským státům stanovily, kolik syrských uprchlíků musí přijmout. Tento postoj hodlá oznámit na pátečním jednání ministrů vnitra v Bruselu.

„Vláda mě vybavila mandátem, že nejsme pro závazné kvóty, tudíž ani otázka referenda nepřipadá v tuto chvíli v úvahu,“ řekl Chovanec novinářům a dodal, že tím padá případná otázka referenda, o které mluvil o víkendu.

Pět tisíc krajanů na východě

Diplomatické kruhy ale hovoří o tom, že z kvót, pokud na ně v Bruselu dojde, se ČR jen těžko vyváže.

„Pokud se v rámci uprchlické krize na přerozdělení EU dohodne, jak na to tlačí hlavně jižní státy, tak budeme muset vzít svoji kvótu. Nikdo nám ale neříká, kým ji musíme naplnit. A my bychom ji případně chtěli z 95 procent naplnit vlastními z Ukrajiny, jinak dostaneme Libyjce, Syřany a Tunisany,“ řekl Právu zdroj.

Podle něj totiž v Ukrajině žijí dvě komunity volyňských Čechů, v médiích se nejvíce mluvilo o několika stovkách lidí žijících na západě Ukrajiny.

„Na východě v ohrožených oblastech je ještě druhá. Té se diplomacie snažila vyhnout, protože je ruštější a je jich pět tisíc. Jenže v nynější debatě to možná bude naše cesta, jak se vyhnout syrským uprchlíkům. Radši totiž poruštěné Čechy z Donbasu, než abychom si sem nasadili Syřany, u nichž není záruka, že půjde zrovna o křesťany,“ vysvětlil zdroj.

Ze slov ministra vnitra Chovance pro Právo vyplývá, že plán týkající se přijetí uprchlíků z Ukrajiny má vláda skutečně v šuplíku. „Měli bychom se pokusit v rámci Evropy dohodnout na tom, aby to co nejméně zasáhlo českou společnost,“ uvedl.

Podle Chovance není Česko na možný příliv tisíců uprchlíků připraveno. „Současná kapacita zařízení ministerstva vnitra, tedy uprchlických táborů, je sedm set lidí,“ prohlásil.

ČR chce prý pomáhat hlavně finančně a hlavně v zemích, kam se uprchlíci uchylují. „K tomu přesídlení jsme zdrženliví, ale pokud by ta finální dohoda Evropy měla taková být, tak se tomu asi nevyhneme,“ sdělil Právu.

Pokud jde o repatriaci až tří stovek volyňských Čechů ze západní Ukrajiny, prověřují se nyní jednotliví zájemci. „Není možné, abychom jen na základě nějakého seznamu udělili těm lidem automaticky trvalý pobyt nebo jiný institut. Ti lidé musí zákonnou cestou nejdříve projevit vůli, čekáme na jejich zpětnou vazbu. Z těch necelých tří set lidí se zatím podařilo kontaktovat asi dvacet osob,“ uvedl Chovanec.

Zdlouhavé prověřování

Jestli vláda do konce roku přijme usnesení, první volyňští Češi by se mohli v Česku objevit během prvního čtvrtletí roku 2015. „Otázka je, jestli, až zjistí ekonomické podmínky ze strany státu, si řeknou, že se jim přestěhování vyplácí. Každopádně ti, kdo jsou ohroženi na životě, dostanou šanci minimálně půl roku na náklady státu pobývat a budou mít zajištěný servis kolem, aby si mohli najít uplatnění v naší společnosti,“ řekl Právu ministr.

Podle zdroje Práva jedním z důvodů, proč prověřování jde tak pomalu, je údajná nedůvěra krajanů vůči české ambasádě v Kyjevě, proto se prověřování také řídí z Prahy. Až bude u konce, mělo by ministerstvo zahraničí na západní Ukrajinu vyslat člověka, který repatriace ošetří konzulárně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám