Hlavní obsah

Pivovary chystají další zdražování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské pivovary letos už zvedly ceny piva a kvůli stále dražším vstupům, zejména rostoucím cenám energií, obalů a surovin, nevylučují, že si Češi za zlatavý mok v hospodách a obchodech během letoška znovu připlatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Sudové pivo jsme zdražovali již od ledna, ceny plechovek jsme zvedli od dubna, a to o sedm procent. Další zdražování do budoucna bohužel nelze vyloučit,“ sdělil Právu obchodní ředitel národního podniku Budějovický Budvar Petr Kubín. Od ledna Budvar zvýšil ceny sudového piva zhruba o tři procenta.

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdražil od dubna půllitr čepovaného piva o ko­runu u všech svých značek Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell, a to v sudech a tancích. Například desítka Gambrinus nyní stojí u Dan­dů na pražských Vinohradech 35 Kč, tedy o korunu více než minulý měsíc. Ceny lahvového a plechovkového plzeňského piva se zatím nezmění.

Zelené pivo je v Česku tradicí, letos konečně v hospodě

Muži

O jednu korunu zdraží příští týden také půllitr čepovaného piva společnost Pivovary CZ Group, která sdružuje pivovary Zubr, Holba a Litovel.

Už dříve zvedly letos ceny i další pivovary. „Hlavním důvodem je znatelný nárůst cen některých klíčových vstupů, energií, logistických nákladů, obalů. V průměru se cena vybraných balených piv zvýšila zhruba o 6 procent, u sudových a tankových piv o 4,5 procenta,“ uvedla mluvčí společnosti Pivovary Staropramen Denisa Mylbachrová.

Do Ruska nevyvážejí

Zdražování se týká i minipivovarů. „Pivo je energeticky náročnější výrobek, stejně jako jeho hlavní surovina slad. Pandemie byla první rána, kterou zaplaťpánbůh většina z nás přežila. Věříme, že i s druhou ránou, kterou je extrémní zdražování energií, si nějak poradíme. Pivovarství je národní poklad a bez něho by byl společenský život ve vážném ohrožení,“ řekl Právu prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.

Tradiční soutěž o nejlepší česká piva zná své letošní vítěze

Muži

Upozornil, že ceny vstupů rostou podstatně více, než roste celková inflace. Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu dosáhl 12,7 procenta. „U základních surovin je cena ovlivněna navíc úspěšností sklizně a světovými cenami komodit. Nyní se k tomu ještě výrazně přidávají ceny energií a pohonných hmot. Bohužel se současná situace na ceně piva rozhodně negativně projeví,“ dodal Voldřich.

Pivovarům kvůli válce na Ukrajině zčásti klesnou příjmy. V reakci na ruskou invazi pozastavily vývoz do Ruska a Běloruska, problémy s dodávkami jsou pochopitelně i na válkou sužované Ukrajině.

„Nepřijímáme žádné objednávky na naše produkty z Ruska, které patřilo mezi exportní trhy značek Pilsner Urquell a Kozel. To platí i pro Bělorusko,“ potvrdil mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. V tuto chvíli je ale podle něj ještě příliš brzy na hodnocení možných ekonomických dopadů.

Pivovary chtějí zapsat českou pivní kulturu na seznam UNESCO

Ekonomika

„Dodávky do Ruska zůstávají pozastaveny, což pro nás bude samozřejmě znamenat určité finanční ztráty. Nicméně mluvíme tu o lidské tragédii. Obchodní záležitosti jsou druhořadé,“ zdůraznila mluvčí Budvaru Barbora Bláhová. Podobné stanovisko zaujímají i ostatní české pivovary. Vývoz do Ruska pozastavily třeba i Pivovary Staropramen.

Rusko byl loni třetí největší trh pro export českého piva. Dokonce první mimo hranice EU. Činil více než 500 tisíc hektolitrů piva, což bylo 10 procent z celkového vývozu. Tomu podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové nahrával fakt, že Rusko v posledním období zvolilo cestu podpory konzumace nízkoalkoholických nápojů, jako je pivo, oproti příliš vysoké spotřebě tvrdého alkoholu. Vývoz českého piva na Ukrajinu loni činil okolo 60 tisíc hektolitrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám