Hlavní obsah

Pivo podraží, míní Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pivo bude zdražovat. Tak to si myslí drtivá většina Čechů, konkrétně 93 procent. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejněného v pondělí. Češi se spotřebou kolem 160 litrů piva na hlavu za rok drží světový primát v konzumaci zlatavého moku. Nedělají si ale iluze o levném pivu a myslí si, že jeho ceny v následujících deseti letech porostou.

Článek

Pouhá čtyři procenta dotázaných věří, že se ceny piva měnit nebudou, a zbylá tři procenta respondentů se nedokázala k cenovému vývoji vyslovit.

Češi se podle zjištění CVVM neobávají, že by české pivo mohly vytlačit z trhu zahraniční značky, a naopak soudí, že některé české pivovary prorazí na zahraničních trzích. V průzkumu se k tomuto názoru přihlásila drtivá většina dotázaných. Na druhé straně se ale také často (43 procent) domnívají, že zanikne většina menších pivovarů.

Za prvenství se stydí

Ačkoli jsou Češi dlouhodobě na špičce žebříčku konzumace piva, za toto své světové prvenství se spíše stydí. Hrdost na takové prvenství totiž vyjadřuje pouze pětina obyvatel, stud cítí 22 procent občanů. Dalších 24 procent lidí má ambivalentní pocity hrdosti a studu současně a třetině je to jedno.

Postoje k pivnímu primátu se liší podle pohlaví a věku respondentů. Hrdost pociťují výrazně častěji muži, stud ženy, pocity studu stoupají s věkem.

Hodnocení vysoké spotřeby se také odvíjí od skutečnosti, kolik člověk sám konzumuje. Například mezi lidmi, kteří pijí průměrně alespoň jedno pivo denně, je téměř polovina takových, kteří na primát pociťují hrdost.

Česko drží primát ve spotřebě piva na hlavu již řadu let. Druzí Irové vypili předloni 125 litrů na osobu a třetí Němci 122 litrů na osobu za rok. Nad stovkou se pohybovali ještě Rakušané a Britové, zbytek světa byl pod touto hranicí.

Pomáhají cizinci

Odborníci ale upozorňují, že na tuzemské spotřebě piva se stále více podílejí cizinci. Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý upozornil, že turisté už vypijí 20 až 30 litrů piva prodaného v ČR na hlavu.

Výzkum také mimo jiné potvrdil přetrvávající uzavřenost české pivní kultury, která je orientovaná téměř výhradně na domácí produkci. Češi si totiž převážně myslí, že "jejich nejlepší pivo na světě" není třeba doplňovat cizozemskými produkty. Tento postoj zaujalo 40 procent dotázaných, pro import jiných značek jich byla jen pětina.

CVVM názory lidí zjišťovalo v září mezi více než tisícovkou osob starších 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám