Hlavní obsah

Pískajícího Zemanova odpůrce odvlekla policie

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, Miroslav Homola

Jediný, ale hodně slyšitelný incident se odehrál při vystoupení prezidenta Miloše Zemana na náměstí Svobody v Brně. Během jeho proslovu a v době, kdy odpovídal na dotazy lidí, kterých se před pódiem sešly zhruba dvě tisícovky, se vytrvale pustil do protestního pískotu na píšťalku cyklista v přilbě.

Incident na náměstí Svobody v Brně ukončila policieVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Prezident Zeman muže dokonce z pódia vyzval, aby hned nebo po skončení jeho vystoupení přišel za ním a sdělil mu, co se mu nelíbí.

Prezidentova výzva možná i kvůli silnému hluku, který sám protestující hvizdem vytvářel, zůstala nevyslyšena, a tak se na něj obořili i samotní účastníci setkání, kteří zřejmě dobře neslyšeli Zemanova slova.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policistům se nepodařilo muže přesvědčit, aby s pískáním přestal.

To nakonec vyústilo ve strkanici, při níž už zasáhla městská i státní policie. Muže, který si zjevně sám lehl na zem s výkřiky o brutalitě a násilí, odvedli na blízkou služebnu policie.

Zatímco někteří to považovali za zbytečný nedemokratický projev, jiní spíše kritizovali, že policie nedovedla muže před prezidentský mikrofon.

Výzvy policie neuposlechl

"Hlídka městské policie pojala podezření ze spáchání přestupku proti právu shromažďovacímu a proti občanskému soužití. Muže opakovaně vyzvala, aby shromáždění přestal rušit. Navíc reálně hrozilo, že situace vyústí konfliktem mezi tímto mužem a účastníky shromáždění," řekl k incidentu mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policisté muže odvedli na služebnu.

Muž ale výzvy nedbal, čímž se podle mluvčího dopustil přestupku proti veřejnému pořádku. "S ohledem na to, že hrozila fyzická konfrontace mezi protestujícím a lidmi poslouchajícími prezidentovo vystoupení, a vzhledem k jeho aktivnímu odporu předvedli ho strážníci za použití donucovacích prostředků, hmatů a chvatů kolegům z Policie České republiky do Běhounské ulice," popsal mluvčí a upřesnil, že na místo byla přivolána i lékařka, aby posoudila zdravotní stav dotyčného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám