Hlavní obsah

Piráti hledají experty do VZP přes inzerát

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční formou hledají Piráti své nominanty do správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Uspořádají na ně veřejné výběrové řízení, do kterého se může přihlásit kdokoliv, kdo splní podmínky, řekl Právu místopředseda Pirátů a šéf klubu Jakub Michálek. Mezi kritérii je odbornost, ale i znalost pirátského programu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Ostatní strany obvykle vybírají nominanty do rad VZP ze svých funkcionářů a poslanců. O složení rad VZP rozhodne hlasováním Sněmovna.

„Česká pirátská strana v rámci svého transparentního přístupu nabízí příležitost zúčastnit se výběrového řízení na nominanta, který zasedne v dozorčí nebo správní radě VZP. Úspěšný rozvoj této zdravotní pojišťovny považujeme za důležitý, proto se chceme zasadit o výběr opravdu kvalitních kandidátů,“ stojí v inzerátu, který Piráti zveřejnili na svém internetovém stranickém fóru.

„Vyhlásili jsme to s cílem, abychom vybrali ty nejlepší odborníky. Takže je to přístupné i pro nestranické experty,“ řekl Právu Michálek.

Piráti nyní sestaví komisi, která bude mít výběr za úkol. V komisi usednou pirátští poslanci, pozvou však i nestranického znalce. „Abychom opravdu měli nezávisle potvrzeno, že ten člověk splňuje odbornost,“ vysvětlil Michálek.

Foto: forum.pirati.cz

Inzerát na fóru Pirátské strany

Zájemce musí znát i program Pirátů

Po uchazečích Piráti dle inzerátu požadují odbornost ve zdravotnictví a ekonomice nebo komunikaci s poslaneckým klubem Pirátů, bezúhonnost a vysokou osobní integritu.

Strana zveřejnila i kritéria hodnocení: ze 40 procent podle odbornosti, 20 procent tvoří znalost pirátského programu, 15 procent celkový dojem, 10 procent zkušenosti a 15 procent reference členů a příznivců Pirátů.

Postup Pirátů je podle současného dosluhujícího člena dozorčí rady VZP a bývalého poslance Martina Plíška (TOP 09) legitimní. „Je dobré, aby ti kandidáti splňovali odborná kritéria, znalost legislativy. Výběr nominantů je věcí každé politické strany. Je to více o odbornosti než o politice,“ řekl Právu.

Členové orgánů pojišťovny si přijdou i na nemalé peníze. Pro letošek plán VZP počítal s tím, že na odměnách mezi členy obou rad a rozhodčího orgánu rozdělí téměř 15,5 miliónu korun.

Sněmovna by měla zvolit nové členy do 90 dnů od ustavující schůze Sněmovny. Současným členům rad VZP vyprší mandát v únoru. V kompetenci správní rady je mj. rozhodování o návrhu zdravotně pojistného plánu, zásad smluvní politiky a o objemu úhrad poskytovatelům.

Tvoří ji 30 členů, z čehož deset jmenuje vláda a dvacet volí Sněmovna. Správní rada volí i ředitele VZP. Nyní radě předsedá hejtman Vysočiny a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek.

Dozorčí rada například dohlíží na dodržování právních a vnitřních předpisů pojišťovny a její celkové hospodaření. Má 13 členů, z toho 10 členů je volených Sněmovnou a tři členy jmenuje vláda na návrh ministra zdravotnictví, ministra financí a ministra práce. Funkční období člena obou rad činí 4 roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám