Hlavní obsah

Piráti chtějí vyvolat předčasné volby. Bartoš žádá o schůzku se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Piráti v čele s Ivanem Bartošem se chtějí po schválení volebního zákona pokusit vyvolat předčasné volby. Jelikož k rozpuštění Sněmovny potřebují 120 hlasů, budou chtít jednat i s vládním hnutím ANO či s SPD. Bartoš také bude žádat o schůzku prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho případnému postupu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

„Pokusíme se vyvolat předčasné volby, tedy hledat cestu k rozpuštění Sněmovny. Je to jediná správná cesta, která umožní občanům rozdat karty,“ uvedl v úterý Bartoš.

Nejprve ale musí být schválen volební zákon, ten musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Vyslovení nedůvěry? Není nejlepší nápad předat moc Zemanovi, míní Piráti a STAN

Domácí

„Chceme ve Sněmovně vyvolat jednání u hlavních aktérů. Oslovím vládní strany, včetně premiéra Babiše či SPD, požádám i o schůzku prezidenta Zemana,“ dodal Bartoš.

Rakušan: Je to priorita 

„Rozpuštění Sněmovny je pro nás bodem číslo jedna, dáváme tím občanům možnost se rozhodnout,“ řekl již dopoledne šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Podle něj je to lepší cesta než vyslovit vládě nedůvěru. V takovém případě by totiž byl na tahu prezident Zeman, který dříve avizoval, že by vládu včele s hnutím ANO nechal „dovládnout“ do voleb.

Koalice Spolu vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Domácí

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) dala vládě ultimátum, aby o důvěru požádala sama, a to do čtvrtka. Důvodem pro to mimo jiné je ztráta podpory ze strany KSČM, která doposud kabinet tolerovala. Menšinová vládnoucí koalice hnutí ANO a ČSSD tak ztratila ve Sněmovně potřebnou většinu.

Premiér Babiš ale již dříve uvedl, že takový krok nechystá. V takovém případě chce pak koalice shánět podpisy pro mimořádnou schůzi, na které by se pokusila hlasování o nedůvěře vyvolat.

Pokud by ale Sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě, Piráti a STAN by kabinet nepodpořili, rozpuštění komory a nové volby ale pokládají za vhodnější. „Tato vláda naši podporu nikdy neměla,“ řekl Rakušan.

Obě koalice by měly společný postup ladit v pátek.

Nedůvěra vládě před volbami a při pandemii není dobrý krok, shodují se politologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám