Hlavní obsah

Pilot, který nepovoleně přistál na uzavřené dráze na Ruzyni, zřejmě ztratil orientaci

Úterní přistání malého sportovního letadla na uzavřené hlavní dráze pražského Letiště Václava Havla bylo podle Úřadu pro civilní letectví patrně důsledkem ztráty orientace pilota. V Rakousku registrovaný letoun v Ruzyni přistál při letu ze Stuttgartu.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo bez povolení přistálo na ruzyňském letištiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„V případě pilota, který neplánovaně překonal velikou vzdálenost a nakonec přistál v Praze, došlo z jeho strany k mnoha opomenutím, chybám,” konstatoval úřad a zdůraznil, že záchranné mechanismy zafungovaly, díky čemuž nedošlo k nehodě.

Již dříve mluvčí úřadu Vítězslav Hezký řekl, že kvůli problémům s elektroinstalací došlo u stroje k výpadku navigačních přístrojů.

Ačkoliv nebylo šetření ukončeno, pravděpodobnou příčinou chyb, které vyústily v nepovolené přistání, byla podle úřadu „ztráta orientace” pilota, kterým byl podle informací Radiožurnálu devětasedmdesátiletý Němec.

Na Ruzyni přistálo letadlo z Německa, nekomunikovalo s dispečery

Krimi

„Ztráta orientace neznamená ztrátu kontroly nad letadlem, pouze neznalost polohy,” zdůraznil úřad s tím, že piloti jsou pro tyto eventuality školeni a znají metody k obnovení orientace.

Pilot letounu, který vstoupil do prostoru řízeného pražským letištěm, s dispečery nekomunikoval a navzdory uzavření dráhy na ní přistál.

Letadlo, které bez povolení přistálo na Ruzyni, mělo technické problémy

Domácí

Okolnosti incidentu zjišťuje Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám