Hlavní obsah

Pilot, který nepovoleně přistál na uzavřené dráze na Ruzyni, zřejmě ztratil orientaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní přistání malého sportovního letadla na uzavřené hlavní dráze pražského Letiště Václava Havla bylo podle Úřadu pro civilní letectví patrně důsledkem ztráty orientace pilota. V Rakousku registrovaný letoun v Ruzyni přistál při letu ze Stuttgartu.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo bez povolení přistálo na ruzyňském letištiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„V případě pilota, který neplánovaně překonal velikou vzdálenost a nakonec přistál v Praze, došlo z jeho strany k mnoha opomenutím, chybám,” konstatoval úřad a zdůraznil, že záchranné mechanismy zafungovaly, díky čemuž nedošlo k nehodě.

Již dříve mluvčí úřadu Vítězslav Hezký řekl, že kvůli problémům s elektroinstalací došlo u stroje k výpadku navigačních přístrojů.

Ačkoliv nebylo šetření ukončeno, pravděpodobnou příčinou chyb, které vyústily v nepovolené přistání, byla podle úřadu „ztráta orientace” pilota, kterým byl podle informací Radiožurnálu devětasedmdesátiletý Němec.

Na Ruzyni přistálo letadlo z Německa, nekomunikovalo s dispečery

Krimi

„Ztráta orientace neznamená ztrátu kontroly nad letadlem, pouze neznalost polohy,” zdůraznil úřad s tím, že piloti jsou pro tyto eventuality školeni a znají metody k obnovení orientace.

Pilot letounu, který vstoupil do prostoru řízeného pražským letištěm, s dispečery nekomunikoval a navzdory uzavření dráhy na ní přistál.

Letadlo, které bez povolení přistálo na Ruzyni, mělo technické problémy

Domácí

Okolnosti incidentu zjišťuje Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám