Hlavní obsah

Pietní minutu ticha v Česku rozezněly kostelní zvony

• Aktualizováno

Lidé v Česku v pátek v poledne minutou ticha uctili památku zesnulého posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla. Smuteční chvíli v celé zemi podpořilo v rámci státního pohřbu tříminutové znění kostelních zvonů.

Článek

U sochy svatého Václava na Václavském náměstí se sešly stovky lidí, někteří se neubránili slzám. Doprava na náměstí se zastavila.

Pokyn k rozeznění zvonů vydal pražský arcibiskup Dominik Duka, jak už ve čtvrtek potvrdil mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

V Praze se zároveň na dvě minuty ozvaly sirény, jejichž spuštění nařídil pražský magistrát. Už dříve uvedlo generální ředitelství hasičského záchranného sboru, že na všech místech Česka sirény spuštěny nebudou, protože hasiče o to nikdo oficiálně nepožádal.

Na symbolickém místě, u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, se sešly stovky lidí. Většina z nich zamyšleně hleděla do svíček, kterých od neděle planou u sochy tisíce. Někteří se v tiché pietě neubránili slzám. Veškerá doprava na Václavském náměstí i v přilehlých ulicích se zastavila, lidé se připojili k pietní minutě ticha i na řadě dalších míst v hlavním městě.

Když sirény v Praze dozněly, lidé na Václavském náměstí začali spontánně tleskat.

Lidé se shromáždili také u památníku 17. listopadu na Národní třídě. Většina lidí na ulici se zastavila, na zastávkách zůstaly stát i tramvaje.

Památku uctili i v jiných městech

Život se na moment zastavil i v dalších městech Česka. Na náměstí Svobody v Brně se pozastavily trhy, u mariánského sloupu hořely svíčky, ležely květiny a fotografie Václava Havla. Stovky lidí na minutu ztichly.

Pietní klid narušily jen dvě tramvaje, které náměstím během ticha projely.

Také v centru Olomouce se sešlo několik stovek lidí, kteří kladli svíčky či květiny před radniční orloj. Pohřeb byl vysílán na velkoplošných obrazovkách.

Památku na zesnulého prezidenta uctili lidé také v Hradci Králové, Znojmu či Jihlavě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Na památku zesnulého Václava Havla zazní 21 salv.

Pietu posléze doplní také 21 salv z děla umístěného na Petříně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám