Hlavní obsah

Pezoldová má opět šanci získat Schwarzenberskou hrobku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Alžběta Pezoldová může znovu usilovat o Schwarzenberskou hrobku v Domaníně u Třeboně. Ústavní soud ve středu zrušil verdikty nižších soudů, které odmítaly žalobu Pezoldové na vydání nemovitosti. Nevlastní sestra ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je dědičkou hlubocké větve rodu. Kauzu musí znovu řešit Okresní soud v Jindřichově Hradci.

Foto: David Veis, ČTK

Alžběta Pezoldová - Schwarzenbergová na archivním snímku

Článek

Pezoldová vede několik soudních sporů, v nichž žádá navrácení veškerého majetku hlubocké větve Schwarzenberků. Jedná se například i o zámky na Hluboké, Třeboni či v Českém Krumlově. Nárokuje si také paláce v Praze a desítky tisíc hektarů pozemků.

Schwarzenberská hrobka v Domaníně má v restitučních sporech Pezoldové zvláštní místo. Je to prý majetek "osobního charakteru", který je nedotknutelný, a nemohl být zabaven zákonem ani dekrety.

:. Novogotická monumentální hrobka rodu Schwarzenbergů v Domaníně u Třeboně.foto: ČTK/Jiří Berger

Zákon zrušen nebude 

Stížnost ve sporu o hrobku je spojena s návrhem na zrušení zákona z roku 1947, takzvaného lex Schwarzenberg, jímž stát zabavil majetek hlubocké větve rodu. Tento návrh ve středu soudci odmítli.

Majetek zabavili nejprve v roce 1940 nacisté. Po válce byl v národní správě a na jeho zemědělskou část dopadly Benešovy dekrety.

Reklama

Výběr článků

Načítám