Hlavní obsah

Petřín se kvůli útoku rozsvítil ve španělských barvách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha v pátek nasvítila Petřínskou rozhlednu v národních barvách Španělska, aby uctila oběti čtvrtečního teroristického útoku v Barceloně a nedalekém městě Cambrils. Na rušnou barcelonskou promenádu La Rambla ve čtvrtek večer vjela dodávka, na místě zemřelo 13 lidí, dalších více než sto utrpělo zranění. Stejným způsobem útočníci zabili v Cambrills jednu ženu a tři lidi vážně zranili.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Praha nasvítila Petřínskou rozhlednu v národních barvách Španělska

Článek

Stejným gestem vyjádřilo české hlavní město svou solidaritu s řadou dalších útoků, které se v poslední době odehrály v několika evropských městech. Od listopadu 2015 byl Petřín osvětlen v národních barvách Francie, Belgie, Německa i Velké Británie. Nasvícení známých památek nebo naopak zhasnutí světel ozařujících městské dominanty se používá jako pietní gesto i v jiných světových metropolích.

Smutek za oběti čtvrtečního útoku drží také španělská ambasáda v Praze, kde vlají vlajky stažené na půl žerdi. Španělské instituce také v poledne držely minutu ticha za oběti. Připojily se tak k třídennímu státnímu smutku. Vlajky zůstanou na půl žerdi do neděle, uvedl úřad na svém facebookovém profilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám