Hlavní obsah

Petříčkův pád KSČM nezviklal, vládu už dál tolerovat nebude

Právo, ČTK, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část opozice odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) tleská, část považuje krok šéfa ČSSD Jana Hamáčka za zoufalé ustupování přáním prezidenta Miloše Zemana. Šéf komunistů Vojtěch Filip řekl Právu, že k odchodu Petříčka z Černínského paláce může říci jediné slovo: „Konečně.“ Nic to ale podle Filipa nezmění na tom, že poslanci KSČM už nebudou Babišovu vládu tolerovat.

Foto: Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Náš postoj k toleranci vlády to neovlivní, protože po prostudování materiálu, který jsme ve středu obdrželi, musíme konstatovat, že časový horizont vlády je kratší než doba, která je nutná ke splnění případné realizace slibů, a není možné takovému příslibu věřit,“ řekl Filip.

„Soc. dem. zostra plní přání Hradu“

Vláda podle komunistů neplní toleranční dohodu např. v otázce vzniku státní banky. Premiér Andrej Babiš (ANO) se minulý týden pokusil nechuť komunistů zviklat a slíbil jim, že na vzniku banky budou pracovat. Lídři KSČM by se měli s premiérem sejít ve středu.

Končící Petříček: Konkrétní kritika nepadla, mé odvolání je politické rozhodnutí

Domácí

Radost z Petříčkova pádu má i SPD. „Tomáš Petříček nehájil zájmy ČR, ale zájmy Bruselu a Berlína. Za výměnou je bezesporu tlak pana prezidenta, jelikož Petříček vykonával politiku v souladu s programem ČSSD,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Opozice kritizuje naopak Hamáčka. „Ministr Petříček reprezentoval standardní zahraniční politiku demokratické ČR. Asi byl tím někomu trnem v oku. Měnit ministra zahraničí půl roku před volbami je zvláštní,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Také předseda KDU-ČSL Marian Jurečka za odvoláním vidí tlak Hradu, označil to za špatný krok. „Vnímám to tak, že ČSSD začala po sjezdu zostra plnit zadání pana prezidenta,“ řekl.

Zeman odvolal Petříčka

Domácí

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má podobný názor. „Zájmy Hradu, potažmo Ruska a Číny, jsou tímto zase o krok blíže svému uspokojení,“ podotkla.

Za osobní mstu za oponentní zahraniční politiku vůči Hradu i vymezení se proti současnému vedení ČSSD považuje Petříčkovo odvolání předseda STAN Vít Rakušan. „Jsem přesvědčen, že tímto Jan Hamáček definitivně pohřbil jakoukoli naději na proměnu soc. dem. a odsoudil ji k volební sebevraždě,“ poznamenal.

Hamáček se zahraničí ujme sám, než se Zaorálek rozhodne

Domácí

Šéf pirátů Ivan Bartoš ocenil Petříčkův přístup ke stavbě nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany, kde podle něj respektoval stanovisko bezpečnostní skupiny a nesouhlasil s možným přizváním Ruska a Číny do tendru.

„Přáli bychom si ale, aby podobně zásadovou politiku zastával kontinuálně po celou dobu v úřadu a například se silněji postavil proti problémovým politickým trafikám – příkladem je návrh na Adama Vojtěcha jako velvyslance ve Finsku,“ uvedl Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám