Hlavní obsah

Petříček chce do vedení ČSSD

Novinky, ren, kab, zpe
Aktualizováno

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce kandidovat do vedení sociální demokracie. To si strana bude volit začátkem března na sjezdu v Hradci Králové. Část soc. dem. ale s jeho kandidaturou nesouhlasí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

O tom, že je ministr Petříček připraven požádat v pátek o podporu pražskou krajskou organizaci, informoval deník MF Dnes.

„Březnový sjezd by měl rozhodnout o vedení strany, ale také o jejím jasnějším programovém směřování. Volební neúspěchy způsobila naše nesrozumitelnost. Pokud budou spolustraníci chtít, rád přispěji k jasnějšímu profilování ČSSD směrem k veřejnosti,” potvrdil Právu Petříček s tím, že bude usilovat o post místopředsedy.

„Prioritou pro mě bude bezpečnost Česka, kterou nám zajišťuje mj. členství v NATO a EU, a s tím spojené prozápadní směrování země. ČSSD by měla být alternativou populistům, kteří jen mluví, ale skutek utek,“ dodal.

Do vedení chce i Maláčová

Další adeptkou do vedení strany a „čerstvou krví” ve straně je ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která Novinkám v prosinci řekla, že má ale pouze místopředsednické ambice.

Právě tito dva ministři, kteří jsou ve vládě krátce, Maláčová od července a Petříček od října 2018, jsou označováni za ty, kteří by mohli ČSSD postavit na nohy a zvýšit jí volební preference po úpadku, kterým strana v posledních třech letech prochází.

Předseda ČSSD Jan Hamáček zásadní výhrady proti oběma z kandidátů nemá. Zároveň ale dodal, že další jména nebude odhalovat.

Hamáček je s Petříčkem spokojen

„Řekl jsem, že nebudu dávat nějaký seznam, koho bych si přál ve vedení soc. dem. Nechám to na delegátech. Já jsem s prací pana ministra velmi spokojen a považuji ho za jednu z nových tváří ČSSD,” reagoval na oznámení kandidatury v pondělí odpoledne předseda strany Jan Hamáček.

Od ostatních členů strany už není podpora tak jednoznačná. „Je otázka, jestli si ho předseda a první místopředseda zvolí za svého týmového hráče. Jeho kandidatuře nebráním, na druhou stranu nevím, jestli má šanci na úspěch. Jako ministr ještě není tak známý, nepomáhá mu ani to, že je spojován s panem Pochem,” naspal Právu poslanec za ČSSD Ondřej Veselý.

Foldyna: Petříček není řešením

Ve vedení si ho naopak nedokáže představit poslanec Jaroslav Foldyna. „Rozhodně si představuji ČSSD jinak než kolega Petříček. Z mého pohledu to není žádné řešení pro soc. dem.,” řekl Právu Foldyna.

Petříček je dlouhodobě kritizován prezidentem Milošem Zemanem i KSČM, která vládu toleruje. Kritika pramení především v rozdílných postojích v zahraniční politice směrem k Rusku i v jeho napojení na europoslance Miroslava Pocheho, který byl prvním adeptem na ministra zahraničí za soc. dem., ale Zeman ho odmítl jmenovat, a tak strana přinesla jméno Tomáš Petříček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám