Hlavní obsah

Petr Fiala, třináctý premiér České republiky

– Praha

Prezident Miloš Zeman jmenoval v neděli po 11:00 Petra Fialu (ODS) předsedou vlády. Je třináctým předsedou vlády samostatné České republiky.

Foto: ČTK

Jmenování Petra Fialy premiérem

Článek

Petr Fiala se narodil 1. září 1964 v Brně. Je ženatý a má tři děti.

V roce 1988 absolvoval obor český jazyk a literatura a dějepis na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity (tehdy Univerzita Jana Evangelisty Purkyně). Docentem se stal v roce 1996 a profesorem byl jmenován v roce 2002. Specializoval se zejména na srovnávací politologii a evropskou politiku.

Bizarní ústavní akt na zámku v Lánech

Domácí

Po studiích pracoval jako historik v muzeu a také jako redaktor. Spoluzakládal katedru politologie na Masarykově univerzitě (MU) a byl také ředitelem Mezinárodního politologického ústavu MU. Krátce vedl Fakultu sociálních studií MU a v letech 2004 až 2011 byl rektorem MU. Byl v čele České konference rektorů (2009 až 2011) a poté byl prorektorem MU.

Politická kariéra

V letech 2011 až 2012 působil jako hlavní vědecký poradce premiéra Petra Nečase, poté byl od roku 2012 jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě. V roce 2013 pak odmítl jmenování do vlády Jiřího Rusnoka, protože nesouhlasil se způsobem jejího ustavení.

„Máte můj obdiv.“ První slova nového premiéra Fialy mířila ke zdravotníkům

Domácí

V roce 2013 stále jako nestraník vedl kandidátku ODS v Jihomoravském kraji a stal se poslancem. V listopadu 2013 vstoupil do ODS a v roce 2014 se stal jejím čtvrtým předsedou. Funkci třikrát obhájil. V roce 2017 byl zvolen do Poslanecké sněmovny a poté jej poslanci zvolili jejím předsedou.

Opětovně byl zvolen v letošních volbách, v kterých byl lídrem koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). V neděli 28. listopadu 2021 byl jmenován předsedou vlády. Je čtvrtým premiérem za ODS a třináctým předsedou vlády samostatné České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám